Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Nieuwe bomen geplant in Hooge Land dankzij donateurs

UL bomen planten Hooge Land Maarssen.jpg04 februari 2022

Utrechts Landschap heeft deze week bomen geplant in het Hooge Land in Maarssen. De bomen zijn via het project Bomenrijkdom gedoneerd door mensen die een bijzondere band hebben met het Hooge Land. Donderdag 3 februari ontving cultuurhistoricus Paul Vesters de gulle gevers om ze de nieuw geplante bomen te laten zien.

Veel donateurs

Via het project ‘Bomenrijkdom’ riep Utrechts Landschap in maart haar achterban op een boom of haag te doneren voor het Hooge Land en voor een aantal andere natuurgebieden. Met de bomen wil de natuurorganisatie de biodiversiteit in de natuurgebieden verrijken. Nooit eerder was een bomenplantactie van Utrechts Landschap zo succesvol. Er werden ruim 4.000 bomen gedoneerd voor een bedrag van € 90.000,-.

Hooge Land

‘Het Hooge Land is een bijzondere plek,’ vertelt cultuurhistoricus Paul Vesters van Utrechts Landschap. ‘Het maakt onderdeel uit van het beschermde dorpsgezicht van Maarssen en is een restant van de 18e-eeuwse parkaanleg van de voormalige buitenplaats Elsenburg.’ Utrechts Landschap verwierf het Hooge Land in 2020 door een schenking van de heer Spelt. Destijds is afgesproken dat het Hooge Land voorzien zou worden van een boomgaard. Met hulp van onze donateurs worden deze bomen nu aangeplant. De binnenste rij bomen van de boomgaard is in een rechte lijn geplaatst vanaf het toegangshek van het huidige Doornburgh en representeert de verdwenen zichtlijn vanaf het huis tot aan de Duiventil. Dit zijn allemaal kersenbomen van het vroegbloeiende ras Burlat. Verder worden er in de boomgaard nog appel- en perenbomen geplant.

Nog meer bomen

Deze winter plant Utrechts Landschap in meer gebieden gesponsorde bomen. Voor de start van het broedseizoen op 15 maart gaan er bomen de grond in op landgoed Stoutenburg (Amersfoort/Leusden), De Bunsing (Zeist), Zeisterbos (Zeist), landgoed Hoog Beek en Royen (Zeist), de Hoge Ginkel (Leersum), Stameren (Maarn) en Moersbergen (Doorn).

Op de foto: De heer Spelt (midden) plant samen met donateurs Van Kleinwee (links) en De Bruijn (rechts) een kersenboom

« Terug