Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Red de grijperdraaikraan van Steenfabriek Bosscherwaarden

UL kraan Bosscherwaarden André Russcher.jpg21 januari 2022

De monumentale grijperdraaikraan op het terrein van Steenfabriek Bosscherwaarden is er slecht aan toe. Als er niets gebeurt, dreigt hij verloren te gaan. Utrechts Landschap wil de kraan uit 1941 restaureren en roept inwoners uit Wijk bij Duurstede en omgeving op om financieel te helpen. Bijdragen kan hier.

De tachtigjarige grijperdraaikraan van Steenfabriek Bosscherwaarden is een echte krachtpatser. Jarenlang hees hij de kolen vanuit aanvoerschepen de fabriek in. De kolen dienden als brandstof voor de ovens waarin de bakstenen werden gebakken. De bakstenen hees hij vervolgens weer aan boord van schepen, die ze elders in het land afleverden.

Icoon
Als een icoon staat de gele grijperdraaikraan langs de Lek. Van dichtbij is te zien dat hij er slecht aan toe is. Het schilderwerk bladdert, het hout rot weg en de metalen onderdelen verroesten. Als de kraan niet gerestaureerd wordt, is de schade straks onherstelbaar en verdwijnt dit beeldbepalende erfgoed langs de Lek. Vrijwilligers willen samen met Utrechts Landschap de kraan opknappen, maar hebben geld nodig om dat te doen.

Geld nodig

De restauratie kost 100.000 euro. Utrechts Landschap draagt als eigenaar van de steenfabriek een groot deel van de kosten, samen met fondsen, organisaties en particulieren. Helaas is dat nog niet genoeg om de kraan te redden. De stichting roept inwoners van Wijk bij Duurstede en omgeving op om ook mee te helpen. Doneren kan via www.utrechtslandschap.nl/doneer. Ieder bedrag brengt de restauratie een stapje dichterbij!

« Terug