Feestelijke oplevering park en Poldermolen Oudegein

Vrijdag 24 september zijn de werkzaamheden aan park Oudegein en Poldermolen Oudegein feestelijk opgeleverd. De waterhuishouding in het park is verbeterd en de historische poldermolen kan na bijna 20 jaar weer water malen. De molen speelt zelfs een rol in het dagelijks waterbeheer van het park.
Marieke Schouten (wethouder gemeente Nieuwegein) Saskia van Dockum (directeur-bestuurder Utrechts Landschap), Leny Smit (voorzitter stichting poldermolen Oudegein) en Constantijn Jansen op de Haar (hoogheemraad waterschap) onthulden vrijdag gezamenlijk het nieuwe informatiebord bij de molen. Dankzij het bord kunnen bezoekers van alles te weten komen over polders, water malen en de rol van molens en gemalen in het park.
Samenwerken loont
Het project is tot stand gekomen dankzij een bijzondere samenwerking van de gemeente Nieuwegein, Utrechts Landschap, stichting poldermolen Oudegein en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De vrijwillige molenaars en Utrechts Landschap hadden een langgekoesterde wens om de molen weer aan te sluiten op het water. Iets wat sinds de verplaatsing van de molen in 2003 niet meer het geval was. De gemeente Nieuwgein wilde graag de waterkwaliteit in het park verbeteren. En het waterschap moest een gemaal verplaatsen om ervoor te zorgen dat de gebruikers van het park onder alle omstandigheden konden rekenen op droge voeten. Door het nieuwe gemaal te bouwen naast de historische molen, ontstond de bijzondere verbinding tussen toekomstbestendig waterbeheer en een historische molen.
Tijdens de oplevering vrijdagochtend waren alle aanwezigen het er over eens: zonder de inzet van alle partijen en de vasthoudendheid van de vele vrijwilligers van de stichting, was het project niet gerealiseerd. De waterhuishouding in park Oudegein is klaar voor de toekomst, met een prominente rol voor de historische poldermolen! Hij kan weer water malen en bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe het 350 jaar oude werktuig functioneert.
Het maalvaardig maken van Poldermolen Oudegein is financieel mogelijk gemaakt dankzij Beschermers van Utrechts Landschap, bedrijven uit de omgeving, K.F. Hein fonds, Elise Mathilde fonds, Dick van Nieveltfonds en Stichting Beyers Kameren.
Meer informatie over het project (website van Hoogeheemraadschap De Stichtse Rijnlanden)
Foto: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Archief
mei 2022
- 20 mei - Help mee de rust te bewaren en word donateur
- 19 mei - Overlast eikenprocessierups
- 17 mei - Natuur lijdt onder de droogte dit voorjaar
- 13 mei - Vliegbasis Soesterberg behoort tot topnatuur in Nederland
- 09 mei - Utrechtse molens open op Nationale Molendagen
- 02 mei - Onthulling oorlogsmonument bij kasteel Loenersloot
april
- 28 april - Gehoornde metselbij vestigt zich bij algemene tuinbijen
- 23 april - Broeihopen voor ringslangen
- 18 april - Nederland telt voor vijfde jaar bijen
- 14 april - Natuurorganisaties naar Raad van State
- 14 april - Van informatiecentrum naar bezoekerscentrum
- 11 april - Opnieuw meer steun voor Utrechtse natuur in 2021
- 06 april - Bedrijfsvrienden bezoeken project Robuust watersysteem Zeisterbos
- 05 april - Column: Lentekriebels van een torenkraai
- 04 april - Restauratie Oukoper Molen van start
- 01 april - Routes Breeveen weer open