Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Vlinderen met Violet en Remco

kersenspinner.jpg14 juli 2021

Violet Middelman en Remco Vos zijn wild enthousiast van vlinders. ‘Dagvlinders zijn voor ons niet zo interessant, want daarvan zijn maar zo’n 70 soorten in Nederland’, aldus Violet. Nee, dan nachtvlinders. ‘Met zo’n 2400 soorten ligt daar een enorme uitdaging’. 

Tijdens de Utrechtse Natuurdagen konden geïnteresseerden met het duo op stap in Park Vliegbasis Soesterberg. Omdat er toch nog een behoorlijk aantal nachtvlinders, dagactief zijn, hoefden we hiervoor niet ’s nachts op pad. Wel zo handig, want dan hoeft er niet met hulpmiddelen gewerkt te worden zoals een laken en een lamp, waarnaar de vlinders worden gelokt.

Met enige bevlogenheid vertelden ze over de leefwijzen van diverse soorten kokermotten, spanners en wat al niet meer. Een ‘streepje’ van nog geen anderhalve centimeter op een groot informatiepaneel bleek de pop van een rups te zijn, waaruit een vlindertje tevoorschijn is gekomen. Er fladderden een aantal zuringspanners rond, een prachtig klein vlindertje met opvallend roze streeppatroon. Ondanks al die nachtvlinders was er uiteraard ook aandacht voor dagvlinders. De kleine vuurvlinder bijvoorbeeld, met zijn feloranje vleugels is het echt een plaatje!

Violet en Remco zijn regelmatig in de natuurgebieden van Utrechts Landschap te vinden. ‘In Park Vliegbasis Soesterberg hebben we al zo’n 700 soorten waargenomen. Nog iedere keer ontdekken weer nieuwe’, zegt Violet stralend. Meest recente nieuwe ontdekkingen zijn de vrij zeldzame bezembremkokermot op de brem nabij natuurbrug Op Hees en de kersenpinner op De Paltz.

 bezembremkokermot

Bezembremkokermot

« Terug