Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Maak kennis met de vliegers op de vliegbasis tijdens de Utrechtse Natuurdagen

Utrechtse Natuurdagen logo .PNG02 juli 2021

Utrechts Landschap organiseert van 8 tot en met 10 juli de Utrechtse Natuurdagen, met als thema ‘Vliegers op de vliegbasis’. Tijdens deze dagen kan iedereen kennismaken met zeldzame vlinders, bedreigde vogels, nieuw ontdekte sluipvliegen en werkelijk álles wat vliegt boven Park Vliegbasis Soesterberg. Op zaterdag 10 juli is er op de vliegbasis een publieksdag met activiteiten voor jong en oud. Het programma voor de Utrechtse Natuurdagen is te vinden op www.utrechtslandschap.nl/utrechtsenatuurdagen.

‘Park Vliegbasis Soesterberg is goud voor de natuur’, vertelt directeur-rentmeester Saskia van Dockum. ‘Er leven zoveel verschillende soorten vliegers. In indrukwekkende aantallen of juist weinig en zeldzaam. Alles bij elkaar vormen ze een goed functionerend ecosysteem. Een kraamkamer voor de heuvelrug, die ons keer op keer blijft verrassen. Tijdens de Utrechtse Natuurdagen verwelkomen we iedereen die het leuk vindt om hier meer over te leren. In een afwisselend programma delen we de kennis over dit waardevolle natuurgebied.’

Online symposium

De Utrechtse Natuurdagen beginnen op donderdag 8 juli met een online symposium voor natuurliefhebbers, ecologen, beleidsmakers en onderzoekers. Vooraanstaande sprekers uit het vakgebied vertellen over de unieke status van het gebied: wat maakt het ecosysteem zo geschikt voor de vliegers? En wat is het belang van dit natuurgebied in lokaal, nationaal en zelfs internationaal perspectief? Het symposium is na aanmelding voor iedereen gratis te volgen. Kijk voor meer informatie op www.utrechtslandschap.nl/utrechtsenatuurdagen.

Publieksdag

Tijdens de publieksdag op zaterdag 10 juli kan iedereen van 10.00 tot 17.00 uur op de vliegbasis kennismaken met de vliegers van het natuurgebied. Shelter 610 is op deze dag het middelpunt van alle activiteiten. Ieder uur vertrekt er een fietsexcursie onder begeleiding van een gids. Tijdens deze excursie kom je op plekken die zijn afgesloten voor publiek. Je kunt ook op eigen gelegenheid de vliegbasis verkennen. Vanaf het sheltergebied vertrekt een nieuwe QR-route, waarbij je je eigen weg langs bijzondere punten in het gebied bepaalt. Via je telefoon kom je meer te weten over de natuur en geschiedenis van de vliegbasis.

Op het terras bij Shelter 610 kun je genieten van de mooie omgeving met een kopje koffie of thee. Kinderen kunnen er knutselen en mee met een camouflagespeurtocht onder begeleiding van een gids. Voor de camouflagespeurtocht is het raadzaam om je alvast aan te melden, want het aantal plekken is beperkt. Aanmelden kan via www.utrechtslandschap.nl/utrechtsenatuurdagen. Hier kun je ook het symposium terugkijken, meedoen aan een natuurquiz en een gedicht lezen dat Ingmar Heytze speciaal voor de Utrechtse Natuurdagen zal schrijven.

Bereikbaarheid

Op zaterdag 10 juli is iedereen van harte welkom bij Shelter 610 op Park Vliegbasis Soesterberg. Deze is te bereiken via de ingang aan de Hertenlaan in Den Dolder. Volg vanaf de ingang de bordjes naar Shelter 610. Kom zoveel mogelijk op de fiets, het aantal parkeerplaatsen voor auto’s is beperkt.

« Terug