Zeist en Utrechts Landschap werken aan klimaatbestendige buitenplaatsen

Utrechts Landschap en de gemeente Zeist werken de komende anderhalf jaar samen met partners aan het klimaatbestendig inrichten van een aantal bijzondere landgoederen en buitenplaatsen, welke allemaal tot de Stichtse Lustwarande behoren. Onlangs tekenden zij een samenwerkingscontract om de watergangen op Pavia, Hoog Beek & Royen, Schoonoord, Molenbosch, De Breul en het Zeisterbos op te knappen en te restaureren met meerwaarde voor natuur, cultuurhistorie, waterkwaliteit en klimaatadaptatie.
Wethouder Marcel Fluitman: ‘Zeist en haar groene erfgoed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de uitvoering van deze maatregelen zorgen we voor prachtig gerestaureerde parken waar inwoners van kunnen genieten.’
Utrechts Landschap, eigenaar van de gebieden, gaat samen met de gemeente Zeist in deze buitenplaatsen onderzoeken wat de beste maatregelen zijn om de droogte tegen te gaan, om water langer vast te houden en het erfgoed toekomstbestendig te maken. De gebieden zijn voor publiek toegankelijk en veel inwoners wandelen door deze parken.
Directeur van Utrechts Landschap, Saskia van Dockum: ‘Op dit moment zijn de gevolgen van het veranderende klimaat op de buitenplaatsen duidelijk zichtbaar: de slingervijvers hebben een hele lage waterstand, de spreng ligt (vaak) droog en wanneer men naar boven het boomkronendak in kijkt, is goed te zien dat er veel bomen lijden onder- of zelfs sterven door de droogte. Daarom worden waterpartijen en oeverbeschoeiingen hersteld en we gaan proberen om meer omgevingswater in de waterpartijen te krijgen. Naast het uitvoeren van maatregelen komt er een kennisprogramma om ook andere buitenplaatsen in Nederland te informeren, kennis te delen en te ondersteunen.’
De Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen heeft samen met de provincie Gelderland, provincie Utrecht, Provincie Zuid-Holland, Utrechts Landschap, Utrechts Particulier Grondbezit en de gemeente Zeist een subsidie gekregen vanuit de Erfgoed Deal voor het klimaatbestendig maken van buitenplaatsen. De Erfgoed Deal is een samenwerkingsverband tussen de rijksoverheid, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties actief in de ruimtelijke ordening en erfgoedzorg.
Archief
mei 2022
- 24 mei - Column: Slimme vogel, die gaai
- 23 mei - Nieuwe eigenaar voor Romeins schip ‘Per Mare ad Laurium’
- 20 mei - Help mee de rust te bewaren en word donateur
- 19 mei - Overlast eikenprocessierups
- 17 mei - Natuur lijdt onder de droogte dit voorjaar
- 13 mei - Vliegbasis Soesterberg behoort tot topnatuur in Nederland
- 09 mei - Utrechtse molens open op Nationale Molendagen
- 02 mei - Onthulling oorlogsmonument bij kasteel Loenersloot
april
- 28 april - Gehoornde metselbij vestigt zich bij algemene tuinbijen
- 23 april - Broeihopen voor ringslangen
- 18 april - Nederland telt voor vijfde jaar bijen
- 14 april - Natuurorganisaties naar Raad van State
- 14 april - Van informatiecentrum naar bezoekerscentrum
- 11 april - Opnieuw meer steun voor Utrechtse natuur in 2021
- 06 april - Bedrijfsvrienden bezoeken project Robuust watersysteem Zeisterbos
- 05 april - Column: Lentekriebels van een torenkraai
- 04 april - Restauratie Oukoper Molen van start
- 01 april - Routes Breeveen weer open