Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Dassen kunnen dankzij tunnel Traayweg veilig oversteken

dassentunnel Traayweg.JPGdinsdag 06 april 2021

Dankzij de aanleg van een tunnelbuis onder de weg door, kunnen dassen vanaf nu veilig de Traayweg oversteken. In 2018 werden er op de Traayweg tussen Driebergen en Austerlitz twee dassen dood gereden. Om meer slachtoffers te voorkomen is er dankzij financiële steun van de mountainbikers van MTB Utrechtse Heuvelrug in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Utrechts Landschap een dassentunnel aangelegd. 

De Utrechtse Heuvelrug is een aangenaam leefgebied voor dassen vanwege de diversiteit in de natuur en het voedselaanbod. Door de komst van faunapassages en ecoducten wordt het leefgebied steeds groter. Inmiddels leven er al meer dan 200 dassen in het Nationaal Park. Ook in de natuurgebieden Bornia en Noordhout, beide van Utrecht Landschap, leven dassen. Op zoek naar voedsel doorkruisen de dieren diverse malen deze gebieden die van elkaar worden gescheiden door de Traayweg in Driebergen. Bij het oversteken van de weg konden ongelukken niet uitblijven. Na twee dodelijke slachtoffers ontstond de wens bij Utrechts Landschap om voor de das, maar ook andere kleine zoogdieren een veiliger leefgebied te creëren door de aanleg van een (dassen-)tunnel. 

De aanleg van de tunnel was mede mogelijk dankzij de mountainbikers op de heuvelrug. Sinds enkele jaren is een MTB-vignet op de Utrechtse Heuvelrug verplicht. De opbrengsten hiervan worden besteed aan de aanleg en onderhoud van de mountainbikeroutes en aan natuurprojecten op de Utrechtse Heuvelrug, zoals nu de dassentunnel. Omdat de gemeente in samenwerking met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug het fietspad langs de Traayweg ging verbreden, was het mogelijk om de dassentunnel in dat project mee te nemen.

Lees meer over de dassentunnel de site van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

« Terug

Delen:

Share Share