Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Amerongse Bovenpolder maandag weer open voor publiek

Amerongese Bovenpolder winter.JPGzondag 14 februari 2021

Ondanks talloze pogingen de twee Gallowayrunderen op het droge te krijgen staan ze zondagmiddag nog steeds in het ijs van de Amerongse Bovenpolder. Volgens de dierenarts zijn ze vitaal en is het de verwachting – nu het begint te dooien - dat ze er zelf uit zullen komen. Utrechts Landschap zal de dieren de komende dagen in de gaten blijven houden. De Amerongse Bovenpolder is vanaf morgen weer open voor publiek.

Zaterdag 20.00 uur

Na een lange dag heel hard werken is het gelukt om het grootste gedeelte van de kudde Gallowayrunderen uit het water te halen. Er staan nog twee sterke Gallowayrunderen in het water. Voor de gezondheid van deze dieren hoeft niet gevreesd te worden, want zij verkeren volgens de dierenarts in goede gezondheid. Zondag wordt een nieuwe poging ondernomen om ook de laatste twee Gallowayrunderen op het droge te krijgen. De Amerongse Bovenpolder blijft zondag afgesloten voor publiek.

De kudde Gallowayrunderen op het land kan dan ook tot rust komen. De kudde is van slag en het kleine beetje energie dat de dieren nog hebben moeten ze besteden aan het warm blijven. Het voorkomen van verstoring is nu letterlijk van levensbelang.

We zijn dankbaar en blij dat een groot deel van de kudde weer op het droge is en waarderen de vele steunbetuigingen en begripvolle reacties van het publiek.

Zondag zullen boa’s bij de ingangen van het natuurgebied uitleg geven en er voor zorgen dat het rustig blijft in de Amerongse Bovenpolder.

 Galloways weer op land.JPG

Zaterdag 8.00 uur

Hoogwater, ijs, sneeuw en kou zorgen voor lastige omstandigheden voor onze Gallowayrunderen in de Amerongse Bovenpolder. Daarom worden zij al langer bijgevoerd en goed in de gaten gehouden. Donderdag is een groep Gallowayrunderen het water in gegaan, zoals ze vaak doen. Dit keer zijn ze niet teruggekeerd op het land terwijl het ijs aangroeide. De Gallowayrunderen zijn vervolgens niet meer in beweging gekomen en in het koude water blijven staan.

Medewerkers van Utrechts Landschap hebben met hulp van de brandweer getracht de dieren veilig het land op te krijgen. Dat is ondanks alle inspanningen nog niet gelukt. We sluiten het gebied daarom dit weekend af voor al het publiek. Dat is een teleurstellende boodschap voor iedereen die van het ijs wil genieten. Maar door de dieren rust te gunnen worden ze niet onnodig verstoord en raken ze geen energie kwijt aan waakzaamheid op schaatsers en andere recreanten.

We houden de dieren uiteraard goed in de gaten en proberen ze met voer naar land te lokken. 

« Terug

Delen:

Share Share