Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Palmerswaard en Blauwe Kamer afgesloten door hoogwater

hoogwater.JPGdonderdag 04 februari 2021

Het water in de Nederlandse rivieren staat hoog. Vanuit Zwitserland en Duitsland worden grote hoeveelheden neerslag en gesmolten sneeuw afgevoerd naar zee. Dat is op zich gebruikelijk voor deze tijd van het jaar, maar we naderen nu een waterstand die tien jaar geleden voor het laatst gehaald is. Natuurgebieden Palmerswaard en Blauwe Kamer worden vanaf vandaag afgesloten voor publiek, zodat dieren hun toevlucht kunnen zoeken op de drooggelegen stukken.

Onze boswachters houden bij alle weersomstandigheden rekening bij de gevolgen voor flora en fauna. Dus ook met hoogwater. Dieren als Konikpaarden, Galloways, hazen en bevers zoeken hun toevlucht op de hoogwatervrije vluchtplaatsen en droge delen van de Palmerswaard en Blauwe Kamer. Dat zijn vaak maar kleine stukjes land midden in overstroomde polders. Als de dieren schrikken van bijvoorbeeld wandelaars of fietsers, is de kans groot dat ze alsnog het water in lopen en verdrinken. Om dit te voorkomen zijn de Palmerswaard en Blauwe Kamer tijdelijk afgesloten voor publiek.

Positieve effecten hoogwater

Dat de uiterwaarden langs de Rijn kunnen volstromen met rivierwater is niet alleen mooi om te zien, maar ook erg belangrijk. Tijdens hoogwater houden de uiterwaarden het hoge rivierwater vast als een soort spons. Zo dragen ze bij aan waterveiligheid in ons land. Ook voor de natuur zijn deze overstromingen erg interessant. De verschillende waterstanden zorgen voor extra dynamiek. Dat is gunstig voor de biodiversiteit. Er ontstaan nieuwe hoogteverschillen, nieuwe plantenzaden worden aangevoerd en achtergelaten door de rivier en als het water weer zakt blijft er een laagje voedselrijke slib achter. Dat heeft invloed op de plantensamenstelling, insecten en vogels die er leven.

« Terug

Delen:

Share Share