Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Actieplan voor 600.000 nieuwe bomen in provincie Utrecht

Plan boom.JPGdinsdag 26 januari 2021

Binnen drie jaar kunnen er in de provincie Utrecht 600.000 nieuwe bomen staan. Dat staat in het Bomen Actieplan, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) opstelde in opdracht van de provincie. Samen met Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) bracht de NMU 38 haalbare boomplantprojecten in kaart. Onder deze projecten vallen ook gebieden van Utrechts Landschap. De provincie gaat nu met het advies aan de slag.

Naast de provincie Utrecht zetten nog elf Utrechtse organisaties hun handtekening onder het Bomen Actieplan. Naast de NMU en LEU zijn dat Utrechts Landschap, IVN, LTO Noord, Recreatieschap Stichtse Groenlanden, Natuurmonumenten, Utrechts Particulier Grondbezit, MeerBomenNU, Bosgroepen en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Bosaanplant Lunenburgerwaard

Het Bomen Actieplan omvat de aanplant van volledig nieuwe bossen, maar ook het bijplanten van nieuwe bomen in bestaande bossen. Een voorbeeld van een project dat al loopt is de bosaanplant in natuurgebied Lunenburgerwaard van Utrechts Landschap, bij Wijk bij Duurstede.

Dick-Jeukens-7620.jpg

Lunenburgerwaard 

Belang  van bomen

Bomen zijn van levensbelang, vinden de twaalf ondertekenaars. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan een stabiel klimaat. Ze bieden beschutting voor mensen en dieren. Een gezond bos, landschapselementen, erfbeplanting en bomen in parken en tuinen helpen om de soortenrijkdom in stand te houden. Om al deze redenen willen de organisaties de bestaande bossen in Nederland behouden, en zoeken naar manieren om hier natuur en bomen aan toe te voegen.

Uitwerking van Plan Boom

Het Bomen Actieplan is de Utrechtse uitwerking van Plan Boom: een nationaal programma met als doel 10 miljoen bomen aan te planten in vier jaar tijd. Hierdoor daalt de CO2-uitstoot en wordt de leefomgeving mooier, frisser en gezonder. Plan Boom is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties, die daarin samen optrekken met tal van partnerorganisaties. Het plan is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

 

« Terug

Delen:

Share Share