Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Column boswachter: Schapen op Heidestein

controleren en splitsen heidestein.jpgdinsdag 06 oktober 2020

Wat een prachtige schaapskudde loopt daar op Heidestein, mooie blonde exemplaren, maar ook diepbruine. Dieren die leven in vrijheid, ik kan daar erg van genieten. De Drentse heideschapen doen goed hun best om het gras tussen de heide weg te grazen en de jonge boompjes af te knabbelen. Op die manier helpen ze de boswachter in het beheer van het terrein. Zonder de schapen zou de heide dichtgroeien. Eerst met grassen, daarna met struikgewassen en uiteindelijk bomen. Zo zijn op veel plaatsen in Nederland de heidevelden verdwenen en bossen ontstaan. Gelukkig niet op Heidestein, daar is er bewust voor gekozen om de zogenaamde ‘droge heide’ in stand te houden. Dit natuurtype biedt onder andere ruimte aan vele (korst-) mossen, reptielen, insecten en vogels. En voor ons mensen is het genieten geblazen, als de heide in augustus en september bloeit.

Zoals elk jaar begint eind september-begin oktober het dekseizoen bij de schaapskudde van Heidestein. Hoe gaat zoiets eigenlijk in z’n werk? Want hoe krijg je zo’n 77-koppige kudde, die zich in een begrazingsgebied van ca. 74 ha verspreid ophoudt, naar de schaapskooi? En dan ook nog met de bijkomende moeilijkheid van een klein groepje van ‘afvalligen’…. Om dat te ontdekken ben ik onlangs mee geweest met de vrijwilligers van de schaapskooi.

Met twee groepjes van 3 personen gingen we het begrazingsgebied in, op zoek naar onze wollige vriendinnen. Ze konden overal zijn. Met heuveltjes (stuifduinen) in het terrein is het best wel een klus om ze te vinden. Het kleine, afgesplitste deel van de kudde werd als eerste gevonden, niet ver van de schaapskooi. Na bijna het hele terrein te hebben afgezocht troffen we ook de rest van de kudde aan. Eén van ons ging voorop met een emmer met biks. Dat doet wonderen, daar hadden de ooien wel zin in! Gewillig liepen ze achter de emmer met lekkers aan, op naar de andere schapen. Toen de kudde weer compleet was hebben we ze in hoog tempo door de diverse hekken de kraal bij de schaapskooi ingedreven.

In de kraal zijn de oormerken gecontroleerd en de ooien gesplitst. De twaalf vooraf geselecteerde dames zijn bij de schaapskooi apart gehouden om te worden gedekt. De overige dieren konden weer terug naar het grote begrazingsgebied om daar hun werk voort te zetten.

De dag erna werd een prachtige ram opgehaald bij onze natuurburen, het Goois Natuurreservaat. Bij aankomst volgde al meteen een ontmoeting tussen de ram en de ervaren moederschapen Tara en Elise. Het zal even duren totdat de ooien er ‘klaar’ voor zijn, maar naar verwachting zullen ze alle twaalf gedekt zijn, wanneer de ram over 6 weken weer teruggaat naar het Gooi. In de maand maart van het komende jaar hopen we de lammetjes te verwelkomen. Deze leuke kleuter-schapen met hun grappige sprongen zullen in de kudde verder opgroeien en blijven 😊

Jacqueline van Dam

Boswachter Utrechts Landschap

 

« Terug

Delen:

Share Share