Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Molen in Cabauw tijdelijk zonder wieken

DSC06227.jpgdonderdag 03 september 2020

Utrechts Landschap start met laatste fase restauratie Middelste Molen

De Middelste Molen van Cabauw heeft sinds deze week geen wieken meer. Dat is gelukkig een tijdelijke situatie, want Utrechts Landschap laat de historische poldermolen uit 1773 restaureren. Naar verwachting is de restauratie voor de zomer van 2021 klaar en kan de molen dan weer doen waarvoor hij ooit gemaakt is: water uit de polder malen.

Begin vorig jaar moest Utrechts Landschap de molen stilzetten. De roeden waren in slechte staat en het risico was groot dat ze zouden breken. Na inspectie bleken er meer problemen te zijn, waarop Utrechts Landschap een restauratieplan maakte en startte met het werven van fondsen voor de restauratie.

Twee fasen

In september 2019 kon de eerste fase van de restauratie van start. De voorwaterloop van de molen werd hersteld en een nieuwe beschoeiing werd geplaatst. Deze week is de tweede en tevens laatste fase van de restauratie gestart. De historische Pot-roeden worden hersteld en vinden er werkzaamheden plaats aan het gaande werk (de draaiende onderdelen van de molen). Ook wordt de molen in zijn geheel geschilderd. Naar verwachting is het werk voor de zomer van 2021 klaar.

Pot-roeden

Woensdag heeft molenmaker Beijk de Pot-roeden uit de molen gehaald. Een ingrijpende operatie, want de Pot-roeden zijn bijna 27 meter lang en werden met takels en lieren handmatig naar beneden gehaald. De twee historische roeden uit 1877 en 1895 vormen samen het kruis van de wieken. Ze zijn bijzonder, want de Middelste Molen is één van de vier molens in Nederland waar nog originele Pot-roeden te vinden zijn. De molenmaker heeft de over de weg naar zijn werkplaats in Afferden getransporteerd. Daar worden ze gerestaureerd.

Mogelijk dankzij

De restauratie van de molen is financieel mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de provincie Utrecht, Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen, Molenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, TBI Fundatie, Stichting De Versterking, Stichting Dioraphte, Rabobank Utrechtse Waarden e.o., omwonenden en Beschermers van Utrechts Landschap.

De Middelste Molen is eigendom van Stichting De Utrechtse Molens. Deze stichting besteedt het onderhoud en beheer van haar molens uit aan Utrechts Landschap.

Middelste molen zonder wieken.jpg

« Terug

Delen:

Share Share