Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Blog boswachter: we mogen weer!

Blog 1 Jac.jpgdinsdag 21 juli 2020

Het is de derde vrijdag in de maand, tijd om de handen uit de mouwen te steken in het beheer van kasteelpark Loenersloot. Zoals gebruikelijk maak ik mijn rondje door het park om te inventariseren welke werkzaamheden er gedaan moeten worden. “Ik zie jou!”, hoor ik in de verte. “Maar ik jou niet”, roep ik terug. Enfin, een paar passen terug het pad op zie ik vanuit het groen tuinman Kees tevoorschijn komen. “De schutkleuren van mijn werkkleding helpen dus niet om ongezien door het park te lopen”, concludeer ik lachend. Na Kees naar zijn gezondheid en welbevinden te hebben gevraagd, gaan we over tot de orde van de dag. Of hij ten aanzien van het beheer nog aanvullende wensen op zijn lijstje heeft voor vandaag? Uiteraard!

Terug bij het kasteel tref ik al een groepje vrijwilligers aan. Wat fijn dat ook de 70-plussers weer mee mogen doen! En dat vinden zij ook. Gauw aan de slag dan maar. Bij de werkschuur maak ik tijd voor het bespreken van de coronamaatregelen en hygiënevoorzieningen. ‘Gewapend’ met spades, snoeischaren, takkenscharen, handzagen, kruiwagens, afvalzakken, emmer, borstel en groene zeep gaat verdeeld over het park iedereen aan de slag.

Onderweg komen we een flinke egel tegen, die zijn weg in het struikgewas zoekt. Het gekrijs van de  halsbandbandparkieten overstijgt de melodieus zingende zwartkoppen. De blauwe regen op het rustieke bruggetje is begonnen met een tweede bloei. Op de aangename geur die de bloemen verspreiden komen veel boomblauwtjes af en de champignons op de composthoop zijn vermoedelijk aangevreten door eekhoorns (zie foto). Wat een feest!

Ondanks de oplopende temperatuur en de hoge luchtvochtigheid wordt er hard gewerkt, zoals het verwijderen van dood hout en ruigte uit sierheesters, brandnetels langs de padranden, een teveel aan braamstruweel, begroeiing van het historische kasteel en Japanse duizendknoop. Ook de hekwerken krijgen een poetsbeurt. Het park is flink onder handen genomen. We zijn voldaan. Tijdens de tussentijdse pauze – uiteraard op gepaste afstand – werd de tijd genomen om even bij te kletsen. Het was weer een werkdag als vanouds.

Jacqueline van Dam

Boswachter Utrechts Landschap

« Terug

Delen:

Share Share