Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Reddingsplan eeuwenoude eikenlaan gestart

werkzaamheden eikenlaan.JPGwoensdag 13 mei 2020

Op de buitenplaats Hoog Beek en Royen in Zeist ligt een eeuwenoude eikenlaan. De statige laan staat bekend als het Kippenlaantje en maakte vroeger deel uit van het veel grotere landgoed Beek en Royen. De eiken zijn zeer waarschijnlijk geplant in de 18e eeuw en daarmee is het een van de oudere lanen in Nederland. Sinds een paar jaar gaan met name de oudere eiken snel achteruit. Om de bestaande bomen in conditie te verbeteren is het noodzakelijk om de beschikbare hoeveelheid water en voeding te vergroten. Daarom is Utrechts Landschap een bijzonder project gestart: door het boren van voedingspijlers wordt het contact met het grondwater hersteld.

Oorzaak van de achteruitgang

Eiken kunnen vele honderden jaren oud worden en de achteruitgang van de eiken in het Kippenlaantje is dus niet te wijten aan ouderdom. De ontstane situatie is een gevolg van eeuwenlange ontwatering, maar vooral een gevolg van klimaatverandering en de hiermee samengaande droogte in het zomerseizoen.

Het reddingsplan

Om de bestaande bomen in conditie te verbeteren is het noodzakelijk om de beschikbare hoeveelheid water en voeding te vergroten. Daarom is aannemer Hoefakker gestart met het boren van voedingspijlers in het zand rondom de eiken. Hierdoor zullen de wortels dieper gaan groeien en zal het aantal kuub water wat ter beschikking komt flink toenemen. In de gaten worden korrels (broadleaf) met teelaarde gemend. De korrels zuigen het water op en geven het water af aan de wortels, zodat de wortels meer tijd hebben om het water op te nemen.

Monitoren

De komende vijf jaar wordt er gemonitord of de maatregelen voldoende effectief zijn. Mocht het project aanslaan dan kan Utrechts Landschap deze methodiek ook bij andere kwetsbare bomen toepassen. Het project wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van KIEM en het Carel Nengerman Fonds. Beide fondsen zijn net als Utrechts Landschap erg nieuwsgierig naar de resultaten!

KIEM_logo_lichtgroen_donkergroene stippen_pay off_200mm breed.png

Carel Nengerman Fonds logo.jpg

« Terug

Delen:

Share Share