Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Weesdasje op dassenburcht de Eik

das Mark Zekhuis.jpgdonderdag 23 april 2020

De dassenwerkgroep van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum doet al jaren onderzoek naar de dassenpopulatie op de Zuidelijke Heuvelrug. Met hulp van een subsidie van KIEM [1] maken ze sinds begin mei 2019 iedere maand een compilatie video van Dassenburcht De Eik op een terrein van het Utrechts Landschap. Hierop is niet alleen het wel en wee van een dassenfamilie te volgen, maar ook alle vreemde bezoekers aan de burcht komen goed in beeld.

De spannendste momenten zijn toch altijd wanneer de jongen zich voor het eerst laten zien. Dit jaar lijkt het wel heel spannend, omdat het eerste jong begin april al op video zichtbaar is. Deze zou eind januari – begin februari geboren moeten zijn, wat erg vroeg is. Al snel blijkt dat het zeer waarschijnlijk om een zogenaamd ‘weesdasje’ moet gaan. Zijn moeder is zoek, mogelijk omgekomen in het verkeer. Helaas hebben deze jongen zelfstandig geen kans tot overleven. Als ze gevonden worden, worden ze naar de opvang gebracht. De Dassenwerkgroep heeft direct moeite gedaan; de cameravallen werden extra uitgelezen om te kijken of het jong zich nog eens liet zien. De burcht en omgeving is afgezocht. Maar helaas is dit jong niet meer boven gekomen.

De Dassenwerkgroep is overigens erg benieuwd of iemand, in de omgeving Doorn-Leersum, een dode zogende zeug (moederdas) heeft gezien, of erover gehoord heeft. Mocht je meer weten, laat het ze weten via de Facebookpagina.

[1] KIEM is een samenwerking tussen het K.F. Hein Fonds, het Elise Mathilde Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

« Terug

Delen:

Share Share