Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Tips om de natuur te helpen

wandelaar met hond.jpgdinsdag 17 maart 2020

Het voorjaar is begonnen, de vogels fluiten, bouwen nesten en de voorjaarsbloeiers staan in boei. De bomen lopen langzaam uit en de temperatuur loopt langzaam op. Ook wij mensen voelen de lentezonnestralen en trekken er graag op uit. De natuur is prachtig en er valt veel te beleven. Wel willen we je vragen om de openstellingsregels ook in deze tijd, de tijd van het broedseizoen, goed na te leven, kijk dus goed op het bordje voordat je een gebied in gaat wat er wel en niet mag.

Hond aan de lijn

Doe je hond aan de lijn, het liefst ook in hondenlosloopgebieden. Vogels, reeën, dassen, eekhoorns en andere dieren zien een loslopende hond als gevaarlijk en kunnen in paniek raken. Nog los van het feit of een hond ook werkelijk achter het dier aangaat of niet. Zorg ook dat je hond op de paden blijft en niet door de bosvakken of akkers rent. Als honden buiten de paden komen jagen ze veel dieren op of kunnen ze zelfs dieren dood bijten! Wil je hier meer over weten? Kijk op 'Honden bij Utrechts Landschap'. 

Laat reekalfjes liggen

Mocht je een reekalfje tegen komen, laat deze dan liggen. Wanneer reekalfjes zijn opgepakt door mensen is de geur van het reekalfje verstoord en wordt het kalfje vaak door de moeder verstoten. Vaak is de moeder nog wel in de buurt.

Blijf op de paden, ook in het open veld

Op heides, stuifzanden en schraalgraslanden broeden de nachtzwaluw, boomleeuwerik en boompieper op de grond. Dit maakt de nesten erg kwetsbaar. Als mensen van de paden gaan en te dichtbij het nest (in aanbouw) komen, zal de vogel een veiligere plek moeten zoeken om het nest te bouwen. Helaas zijn er nog maar weinig gebieden waar weinig verstoring is. Vaak zien mensen ook schapenpaatjes of wildwissels aan voor paden, of deze paden zijn verder uitgesleten doordat mensen hierover zijn gaan wandelen. Hoe aantrekkelijk dit ook is, we vragen je om deze paden niet te gebruiken en de natuur ruimte te geven.

Genieten

Geniet van het prachtige voorjaar, kom wandelen en fietsen, dit kan allemaal binnen de openstellingsregels. Zo geven we ruimte aan de natuur en hopen we dat we nog vele generaties van deze natuur kunnen genieten.

« Terug

Delen:

Share Share