Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Provincie geeft subsidie voor restauratie Middelste Molen

DSC02843 Erik Stoopdinsdag 17 maart 2020

Utrechts Landschap kan de Middelste Molen in Cabauw volledig restaureren. De provincie Utrecht heeft besloten om Stichting De Utrechtse Molens vanuit het Parelfonds een bedrag toe te kennen van € 105.357 voor de restauratie van de molen. Samen met het bedrag dat Utrechts Landschap via fondsen en particulieren heeft geworven, is nu het benodigde bedrag voor de restauratie behaald.

Begin 2019 moest Utrechts Landschap de Middelste Molen in Cabauw (bij Lopik) stilzetten. De monumentale Pot-roeden waren in slechte staat en het risico was groot dat ze zouden breken. Er bleken meer problemen te zijn, waarop Utrechts Landschap een restauratieplan maakte en startte met het werven van fondsen voor de restauratie.

Start restauratie

Met de toezegging van het Parelfonds is de financiering van de restauratie rond. De voorbereidingen voor de start vinden momenteel plaats. Naar verwachting zal de molenmaker begin april beginnen met de restauratie. Allereerst zal hij de Pot-roeden verwijderen om deze in zijn werkplaats te restaureren. Dit is het meest ingrijpende van de restauratie, want dit betekent dat er gedurende een paar maanden de molen zonder wieken in het landschap staat. Daarnaast zullen er werkzaamheden plaatsvinden aan het gaande werk (de draaiende onderdelen zoals het bovenwiel), het staande werk (herstel van houtwerk) en wordt de molen in zijn geheel geschilderd. Als alles volgens planning verloopt, zal de molen in het najaar weer kunnen draaien en malen.

Veel donaties

Het afgelopen jaar ontving Utrechts Landschap bijdragen voor de restauratie van het Molenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, TBI fundatie fonds, Stichting De Versterking, Stichting Dioraphte en Rabobank Utrechtse Waarden e.o. Daarnaast doneerden vele donateurs van Utrechts Landschap voor de restauratie en hielden de ‘Vrienden van de Cabauwse Molen’ een aantal zeer succesvolle wervingsacties. 

De Middelste Molen is eigendom van Stichting De Utrechtse Molens. Deze stichting besteedt het onderhoud en beheer van haar molens uit aan Utrechts Landschap.

Bekijk hier het overzicht van alle molens.

 

« Terug

Delen:

Share Share