Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Utrechts Landschap plant Anne Frankboom op landgoed De Breul

planten nazaat anne Frankboom.jpgvrijdag 06 maart 2020

Utrechts Landschap heeft op landgoed De Breul in Zeist een nazaat van de Anne Frankboom geplant. Met de boom wil Utrechts Landschap de herinnering aan de oorlog op het landgoed levend houden.

Wethouder Laura Hoogstraten van de gemeente Zeist en directeur-rentmeester Saskia van Dockum van Utrechts Landschap onthulden vrijdag 6 maart de Anne Frankboom.  Zo’n 60 schoolkinderen van Scholengemeenschap De Breul hielpen mee met het planten van Anne Franknarcissen rondom de boom.

Oorlog

Na de Duitse inval in mei 1940 besloten de bewoners van De Breul om zelfmoord te plegen. De familie was van Duits-Joodse afkomst en wilde op deze manier uit de handen van de Duitsers blijven. De buitenplaats werd door de Wehrmacht geconfisqueerd en is tot het eind van de oorlog gebruikt als hoofdkwartier van de Duitse Luftwaffe.

Herinnering

Tegenwoordig is De Breul weer een statige buitenplaats, waar je prachtig kunt wandelen. Weinig doet meer denken aan de trieste voorgeschiedenis. In het voorjaar kleuren de vele bonte narcissen het landgoed geel, de aankondiging van een nieuw seizoen, een nieuw begin.

Het leek boswachter Joris Hellevoort een goed moment om nu - 75 jaar na het einde van de oorlog - op gepaste wijze iets terug te geven aan De Breul: ‘Iets puurs wat reflecteert van de mensen die hier woonden. Daarom heb ik het initiatief genomen om een nazaat van de Anne Frankboom hier geplant te krijgen. Om de herinnering levend te houden.’

Anne Frank

De witte paardenkastanje is een directe nazaat van de wereldberoemde Anne Frankboom, de kastanje van het Achterhuis die door Anne Frank in haar dagboek is beschreven. De originele boom sneuvelde in 2010 bij een storm. Er zijn in totaal meer dan driehonderd nazaten verspreid over de hele wereld en dit aantal loopt nog op. De boom die op De Breul geplant wordt is aan Utrechts Landschap aangeboden door Prorail. 

« Terug

Delen:

Share Share