Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Help je mee tijdens de Natuurwerkdag?

UL - Zagen zwarte els aan de waterkant.jpgmaandag 21 oktober 2019

Op 2 november aanstaande is het weer de landelijke Natuurwerkdag. Op deze dag gaan vrijwilligers samen buiten aan de slag voor de wilde bij, vlinder, zandhagedis of de ijsvogel. Het is leuk, gezellig en nuttig om samen in de natuur te werken tijdens het grootste vrijwilligersevenement in het groen. Dit jaar gaan we aan de slag voor meer biodiversiteit op landgoed Oostbroek.

Soorten op landgoed Oostbroek

Op landgoed Oostbroek wisselen loofbossen met oude bomen, moeras, een boomgaard met oude fruitrassen, een kloostertuin en graslanden elkaar af. Door de variatie komen er veel plant en- diersoorten voor. Vooral het aantal vogelsoorten is opmerkelijk, zoals verschillende soorten spechten en mezen, boomkruiper, boomklever, ijsvogel, dodaars, buizerd en de havik.

Zagen voor fauna

Tijdens de Natuurwerkdag gaan we zaagwerkzaamheden uitvoeren op landgoed Oostbroek. Langs de waterkant zijn de zwarte elzen een beetje uit hun jasje gegroeid. Hierdoor is de watergang te schaduwrijk geworden. De bomen zullen na het afzagen weer opnieuw uitlopen. Dit heeft verschillende voordelen: de jonge takken zorgen voor een rust-, schuil- en voortplantingsplaats voor fauna, voor de vogels wordt het water weer zichtbaar en in het voorjaar zal het water eerder opwarmen omdat er minder schaduw op valt.

De zwarte els

De zwarte els is een boomsoort die inheems is in Nederland. De soort groeit het best op vochtige grond. Het is een vroege bloeier en daardoor belangrijk voor de insecten. De eiwitrijke insecten zijn voedsel voor (jonge) vogels, vleermuizen en amfibieën. De els vermeerdert zich door zaad, dat in de elzenproppen zit. Mezen en sijsjes zijn gek op deze zaden. Gemiddeld worden elzen zo'n 80 tot 100 jaar oud. Door ze te snoeien kunnen ze veel ouder worden.

Voor alle deelnemers aan de Natuurwerkdag zullen we na afloop soep serveren.

Lijkt het je leuk om mee te doen? Meld je dan snel aan.  

« Terug

Delen:

Share Share