Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Eerste zandhagedis gespot in Kerckebosch

De eerste zandhagedis 2019 - Kerckebosch Maarten.jpgdinsdag 01 oktober 2019

Of het goed gaat in het beschermde natuurgebied van Kerckebosch? Reken maar! Dat bewijst de komst van de eerste zandhagedis in dit nieuwe natuurgebied. Die is er deze zomer namelijk voor het eerst gespot in het heideterrein. Geweldig nieuws natuurlijk, want die zandhagedis vindt het er alleen fijn onder de juiste omstandigheden: er moet voldoende beschutting te vinden zijn onder de heidevegetatie én er moeten voldoende plekken zijn waar het lekker open, zonnig en warm is. 

Natuurgebied in ontwikkeling

Kerckebosch is een woonwijk en natuurgebied in ontwikkeling. Een project dat in 2006 is gestart en waarbij natuur als vingers in een nieuwe woonwijk komen te liggen. Het natuurgebied bestaat uit afwisselende natuur met bos, heide, heischrale vegetaties en alle overgangen daartussen. De open delen zijn in de afgelopen jaren opgeleverd en voorzien van heideplagsel zodat dit kan ontwikkelen tot droge heide met afwisselende heischrale vegetaties. Al na enkele jaren is er van alles te vinden, zoals stekelbrem, kruipbrem en vliegen wilde bijen en vlinders op en af om er voort te planten en te foerageren.

"De ontwikkeling van zo’n terrein is razend interessant, ook omdat je het elk jaar ongelofelijk ziet veranderen," geeft assistent-boswachter Maarten den Hartigh aan. "Je vindt er vaak een hele leuke mix van pioniervegetaties en meer heischrale vegetaties. Er groeien dus heel veel verschillende soorten plantjes terwijl er tussendoor de jonge struikheide begint door te komen. Blijkbaar vindt die zandhagedis dat ook erg interessant, want die is deze zomer even een kijkje komen nemen. Nu maar hopen dat hij er ook komt wonen!," aldus Maarten den Hartigh.

Vrijwilligers

Om dat voor elkaar te krijgen, moet Utrechts Landschap het natuurgebied wel blijven beheren. Verbossing is een grote bedreiging voor onder andere de zandhagedis. In Kerckebosch is er een enthousiaste vrijwilligersploeg actief die een belangrijke bijdrage leveren aan het beheer. Met kleinschalig en zorgvuldig beheer zorgen zij ervoor dat de heide verder kan ontwikkelen en ook open en gevarieerd blijft. Het is dan ook niet gek dat zij de eerste waren die een ontmoeting hadden met de zandhagedis.

 

 

« Terug

Delen:

Share Share