Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Bescherming monumentale beuken op landgoed Houdringe

Parkeerplaats Houdringe na.jpgdonderdag 29 augustus 2019

Het is alweer jaren geleden dat de watergang naast de parkeerplaats aan de Visserssteeg gebaggerd is. Afgelopen week kwam hier verandering in en werd de parkeerplaats bij landgoed Houdringe in de Bilt afgesloten om de baggerwerkzaamheden uit te kunnen voeren. Utrechts Landschap heeft tegelijkertijd met deze baggerwerkzaamheden de parkeerplaats aangepakt (niet te verwarren met de parkeerplaats bij Paviljoen Beerschoten). Dit was nodig om de eeuwenoude beuken die daar staan beter te beschermen.

Deze monumentale bomen maken onderdeel uit van de parkaanleg en zijn tussen de 140 en 180 jaar oud! Op een aantal plekken leden de beuken onder het parkeren van auto’s. Door de aanwezigheid van parkeerplaatsen verdicht de bodem en bereikt er minder voeding, water en zuurstof de wortels. Hierdoor krijgen de bomen het steeds moeilijker. Daarnaast is er veelvuldig wortelschade geconstateerd wat, zeker voor beuken, zeer schadelijk kan zijn.

Reden voldoende voor Utrechts Landschap om dit groene erfgoed beter te beschermen. Middels paaltjes zijn delen rondom de stammen afgezet. Direct bij de bomen zal ook voeding in de vorm van bladcompost worden aangebracht. Het is de hoop dat de beuken het op deze manier nog vele tientallen jaren vol kunnen houden.

Door deze reddingsactie zijn er een aantal parkeerplaatsen verdwenen. Hiervoor in de plaats zijn er ook een aantal nieuwe plekken bijgekomen. Daarnaast zijn er eerder dit jaar al meer fietsenstallingen bijgekomen. Op deze manier zijn er weer nieuwe parkeergelegenheden gecreëerd en gaan we er vanuit dat u allen (al dan niet met hond) blijft genieten van dit prachtige landgoed.

Met hartelijke groet van boswachter Joris Hellevoort

« Terug

Delen:

Share Share