Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Landingsbaan Park Vliegbasis Soesterberg weer open

Veldleeuwerik fotograaf Herman van den Bijtel.jpgvrijdag 16 augustus 2019

Vandaag heeft Utrechts Landschap de hekken van de hoofdlandingsbaan op Park Vliegbasis Soesterberg weer opengezet. Het broedseizoen is ten einde en wandelaars en fietsers kunnen weer volop genieten van het weidse uitzicht en de stilte op de 3 kilometer lange baan.

Broedseizoen veldleeuwerik voorbij

Dankzij de rust hebben de veldleeuweriken de afgelopen maanden kunnen broeden op het schrale grasland langs de voormalige landingsbaan. De veldleeuwerik broedt op de grond en is erg gevoelig voor verstoring. De vogel staat op de rode lijst in Nederland, omdat de aantallen met 95% zijn afgenomen ten opzichte van de jaren 60. Op Park Vliegbasis Soesterberg broeden ieder jaar ruim 200 paartjes. Dat is een bijzonder hoge dichtheid voor Nederlandse begrippen.

Veldleeuwerik nog tot september te zien

Dat de vogel hier in zulke grote getalen broedt, komt door het zorgvuldige beheer dat Utrechts Landschap voert en het jaarlijks afsluiten van de landingsbaan. De veldleeuwerik blijft nog tot ongeveer september op de vliegbasis. Daarna trekken de meeste veldleeuweriken naar het zuiden.

Op Park Vliegbasis Soesterberg zijn diverse wandelmogelijkheden. Vraag hier een gratis wandelkaart aan.

« Terug

Delen:

Share Share