Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Vrijwilligers experimenteren met GIS-app

GISappdinsdag 13 augustus 2019

Kerckebosch is een kakelvers natuurgebied en nog volop in ontwikkeling. Ook de vrijwilligersploeg in dit terrein is net nieuw. Ze zijn bovendien aan het experimenteren met een heel nieuwe manier van werken, namelijk met behulp van een GIS app. Waar normaal gesproken de communicatie tussen de beheereenheid en vrijwilligersploeg verloopt via mails, telefoon, gesprekken, app en soms allemaal tegelijk, wordt nu gebruik gemaakt van een speciale app van ArcGIS.

GIS staat voor geografische informatiesystemen en wordt gebruikt in het terreinbeheer voor het maken en bewerken van kaarten. Dat is onder andere handig voor het verwerken van de beheerplanning op digitaal kaartmateriaal. De app die de vrijwilligers gebruiken is een versimpelde vorm daarvan. Hierin plant de boswachter de beheerwerkzaamheden in op de kaart. Vervolgens kunnen de vrijwilligers de kaart raadplegen met de app op hun telefoon. Op deze kaart kunnen zij zien wat waar moet gebeuren in het veld, een taak afvinken als hij gedaan is en notities plaatsen met vragen of opmerkingen. Hierdoor loopt de communicatie over de beheerwerkzaamheden sneller en zijn vrijwilligers en boswachter beter op de hoogte van elkaars werkzaamheden.

De contactmomenten tussen de boswachter en vrijwilligers blijven natuurlijk bestaan. De app is enkel bedoeld om de planning en markering gemakkelijker te maken. De komende maanden experimenteert de vrijwilligersploeg van Kerckebosch en beheereenheid Midden rustig verder met de app om te kijken of de app ook nuttig kan zijn voor andere vrijwilligersploegen van Utrechts Landschap. 

Benieuwd naar het natuurgebied Kerckebosch? Kijk hier voor meer informatie over wandelroutes in het aangrenzende landgoed Heidestein.

« Terug

Delen:

Share Share