Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Nieuwe soorten wilde bijen waargenomen

Bijvrijdag 09 augustus 2019

Over het algemeen gaat het niet goed met de wilde bij. In Nederland komen 358 soorten voor, waarvan er 109 op de Rode Lijst staan en dus met uitsterven worden bedreigd. Dit komt onder andere doordat er te weinig nestelgelegenheid is voor wilde bijen en er te weinig voedselaanbod is in de vorm van bloeiende bloemen. Toch is er ook goed nieuws over de wilde bij: in de provincie Utrecht zijn verschillende nieuwe soorten waargenomen.

Van den Bijtel Ecologisch Onderzoek is voor de provincie Utrecht bezig met een onderzoek naar wilde bijen en dat leverde tot nu toe mooie resultaten op: er zijn al zeven soorten geteld die niet eerder in de provincie Utrecht zijn waargenomen.

Ook in de gebieden van Utrechts Landschap werden bijensoorten gevonden die nog niet eerder zijn waargenomen. Zo werd er afgelopen week op de Vikinghof een gele tubebij gevonden en werden er eerder dit jaar drie nieuwe soorten gevonden tijdens inventarisaties op Park Vliegbasis Soesterberg.

Komende weken gaan de onderzoekers inventariseren in de Amerongse Bovenpolder. Zij kijken dan onder andere of dat de roodrandzandbij (vanuit het westen) of de ogentroostdikpoot (vanuit het oosten) de uiterwaard al bereikt hebben.

De onderzoekers zijn bij hun inventarisaties afhankelijk van de weersomstandigheden. Bijen zijn actief bij zonnig weer met niet te harde wind. Hopelijk zit het weer de komende weken mee en ontvangen we binnenkort nog meer goed nieuws over de wilde bij!

« Terug

Delen:

Share Share