Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Molen Geesina maalt en draait weer na restauratie

GeesinaBuitenL5IMG_5957.jpgmaandag 26 maart 2018

Molen Geesina in Groenekan kan weer volop draaien en malen. Zaterdag 7 april wordt de korenmolen officieel in gebruik genomen na een restauratie van bijna een jaar. Utrechts Landschap heeft de romp van de molen gerestaureerd. Deze is voor een belangrijk deel opnieuw gemetseld. De restauratie van de molen uit 1853 was mede mogelijk dankzij de betrokkenheid van lokale vrijwilligers die een crowdfundingsactie organiseerden.

De dikke massieve molenromp van molen Geesina was in de afgelopen tientallen jaren verschillende keren gerestaureerd, maar desondanks nog steeds in slechte staat. Door lekkage en bevriezing bestond er vrijwel geen verband meer tussen de buiten- en binnenschil. Een groot probleem, want bij het draaien en malen komen zulke grote krachten vrij, dat de veiligheid in het geding kwam.

Restauratie

De stenen romp is in 2017 voor een deel afgebroken en opnieuw opgemetseld. Speciaal voor de restauratie zijn 42.000 IJsselsteentjes gebakken door steenfabriek Vogelensangh in Deest. Om instorting te voorkomen, was de molen gestut met een groot aantal boomstammen. Hierna werd het slechte deel van de romp afgebroken, waarmee een groot gapend gat ontstond. Vanaf mei hebben twee metselaars stug doorgewerkt om het gat met de 42.000 stenen te dichten. In november was de klus geklaard. Omwille van een goede uitharding kon er in 2017 nog niet gedraaid en gemalen worden. Het voegwerk is nu voldoende uitgehard, waardoor de molen weer volop kan draaien en malen.

Kosten

De kosten voor de restauratie bedroegen € 300.000,-. Stichting De Utrechtse Molens heeft de helft van dit bedrag betaald. De andere helft is bijeen gebracht door twaalf vermogensfondsen en de crowdfundingsactie ‘Draag uw steentje bij!’. Deze actie was mogelijk dankzij de vrijwilligers van Molen Geesina en leverde bijdragen op uit het dorp Groenekan, van Beschermers van Utrechts Landschap en van gemeente De Bilt.

Bezoek de molen

Korenmolen Geesina is iedere zaterdag open voor bezoek. De molenwinkel is van april tot oktober op zaterdag open. Groepen kunnen de molen op afspraak bezoeken. Meer informatie is te vinden op www.geesina.nl.

« Terug

Delen:

Share Share