Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Loenderveense Molen heeft nieuwe fokken nodig

1. UL Loenderveense Molen - André Russcher.jpgdonderdag 15 maart 2018

Utrechts Landschap beheert prachtig monumentaal erfgoed, waaronder 23 polder- en korenmolens. Al ruim 365 jaar draaien de wieken van de Loenderveense Molen op de wind om zo de Loenderveense Polder te bemalen. Momenteel kan de molen alleen bij rustig weer draaien, omdat hij dringend nieuwe fokken nodig heeft. Utrechts Landschap is een wervingscampagne gestart om de molenwieken nog dit jaar te restaureren.

De Loenderveense Molen uit 1652 ligt in een open landschap met petgaten en legakkers vlakbij de Waterleidingplas ten oosten van Loenen aan de Vecht. Vrijwillig molenaar Harke Slagter is iedere zaterdag bij de molen te vinden om hem te laten draaien en malen. Hij verricht klein onderhoud en leidt bezoekers rond. Harke: ‘Nu de kwaliteit van de fokken niet optimaal meer is, kan ik de bezoekers geen malende molen laten zien. Ik zou het daarom fijn vinden als we de molenwieken snel kunnen restaureren.’

Bijdragen aan restauratie
Utrechts Landschap hoopt dat veel mensen willen bijdragen aan de restauratie van de molen. Het vervangen van de vier fokken kost ongeveer 30.000 euro. ‘Mensen die meer dan 50 euro geven, nodig ik uit voor een exclusieve rondleiding met koffie en koek op de molen,’ aldus Harke. ‘Ik vertel ze graag over de geschiedenis van de molen, de werking van dit eeuwenoude werktuig en het molenaarsambacht.’ Op www.utrechtslandschap.nl/loenderveense-molen kunnen mensen lezen hoe ze de restauratie kunnen steunen.

Europees erfgoedjaar
De Loenderveense Molen heeft vier fokwieken. Het systeem van de fokwiek is geïnspireerd op het fokzeil van een zeilboot. Het systeem is in de vorige eeuw ontwikkeld als alternatief voor het Oudhollandse systeem. Met fokwieken kon de molen ook bij matige wind efficiënt malen. Utrechts Landschap zet zich in voor het behoud van erfgoed in de provincie Utrecht. Het zou mooi zijn als we de molen nog dit jaar kunnen restaureren: 2018 is namelijk het Europees jaar van het erfgoed. Erfgoed helpt ons om de geschiedenis beter te begrijpen en geeft kleur en vorm aan het landschap. Onderhoud en restauratie van het erfgoed is nodig om er ook in de toekomst van te kunnen blijven genieten.

Steun de molen en kom op de koffie

« Terug

Delen:

Share Share