Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Rick en Rolf willen élk reekalfje redden

acdj-11-01-2018--CR7781.jpgvrijdag 09 maart 2018

Utrechts Landschap wil twee drones aanschaffen voor het Reekalfjes Reddingsteam en is daarvoor een wervingscampagne gestart. Het Reekalfjes Reddingsteam speurt ieder jaar vanaf april de graslanden af naar reekalfjes om te voorkomen dat ze in de maaimachine terechtkomen. Een drone kan helpen om nog meer reekalfjes te redden.

Reeën krijgen hun kalfjes vanaf april. Ze verstoppen hun kalfjes in het hoge gras, zodat ze verborgen blijven in de vegetatie. De moeder blijft zorgen voor de kalfjes, maar laat ze steeds achter om ongestoord te kunnen eten. De kalfjes zijn nagenoeg geurloos en super gecamoufleerd. Na enkele weken is de zoogtijd voorbij en sluiten de kalveren zich volledig aan bij hun moeder.

Moeilijk te vinden

Juist die zoogtijd is een kwetsbare tijd, aldus assistent-boswachter Rolf Dijkstra en veldmedewerker Rick Polman. Zij coördineren ieder een Reekalfjes Reddingsteam van Utrechts Landschap. De zoogtijd valt precies in de periode dat er wordt gemaaid. Met boeren die grasland van Utrechts Landschap pachten is afgesproken dat ze Rick en Rolf bellen. ‘Vlak voordat de boer begint met maaien, lopen we met een team vrijwilligers door het grasland. We gaan in linie, zodat we niets overslaan. Dat is intensief werk,’ aldus Rolf Dijkstra. ‘En dan nog missen we wel eens een kalf, helaas. Een pasgeboren reekalfje is kleiner dan een haas. In gras van een halve meter hoog, dat door wind of regen ook nog eens plat ligt, zijn ze moeilijk te vinden.’ Als het team een reekalfje vindt, wordt het met behulp van een jutezak en handschoenen aan de rand van een perceel gelegd. Zo komt er geen mensenlucht aan het kalfje. Als het maaiwerk klaar is, legt het team het kalfje weer terug.

Met een drone missen we niets

Om nog meer kalfjes te kunnen redden willen Rick en Rolf graag een drone gebruiken die voorzien is van een warmtecamera. Rick Polman: ‘Door het gebruik van warmtebeelden vinden we elk dier, hoe klein en verstopt ook.’ Utrechts Landschap heeft € 16.000 nodig om de twee benodigde drones aan te schaffen en haar medewerkers te trainen in het gebruik ervan. Rick en Rolf roepen iedereen op om de actie te steunen. ‘We willen deze zomer élk reekalfje redden. Een drone ziet een kalfje nooit over het hoofd,’ aldus Rick Polman.

Met uw steun kunnen we alle reekalfjes redden

Foto's: Angeliek de Jonge (boven) en Wim van Roekel (onder)

« Terug

Delen:

Share Share