Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Hart voor Groen doneert natuurgebied

Overdracht van natuurgebied door F. Alleijn aan S. van Dockum.JPGdinsdag 06 maart 2018

Utrechts Landschap heeft van de Vereniging Hart voor Groen een natuurgebied cadeau gekregen van 1.200 vierkante meter, inclusief bomen, struiken, een poel en een royale gift van 12.000 euro. Het natuurgebied ligt vlakbij Hollandsche Rading. Dinsdag 6 maart droeg Fred Alleijn (voorzitter Vereniging Hart voor Groen) het gebied officieel over aan Saskia van Dockum (directeur-rentmeester Utrechts Landschap).

De Vereniging Hart voor Groen is opgericht in 1987 om zich in te zetten voor de das in de omgeving van Hollandsche Rading. Destijds waren er in de provincie nog maar zeven dassen. ‘Aanvankelijk kwamen er alleen dassen voor ten westen van de spoorlijn in Hollandsche Rading. Dankzij gerichte maatregelen in het landschapsbeheer nam het aantal snel toe en werden ze ook ten oosten van de spoorlijn gezien,’ vertelt voorzitter Fred Alleijn.

Precies in die periode kreeg Hart voor Groen een 1.200 vierkante meter grond cadeau van mevrouw Teppema, die ten oosten van de spoorlijn veel grond bezat. ‘Dat was een prachtige kans om iets voor de das te doen. We hebben het stuk grond aangeplant met eiken en een poel uitgegraven. De vrijgekomen grond hebben we over een betonnen pijp gestort. Binnen de kortste keren zaten er dassen in. Ze zijn er nooit meer weggegaan.’

Geschenk
Anno 2018 is het perceel dichtbegroeid. Behalve dassen vinden ook reeën er een rustige verblijfplaats. Hart voor Groen zorgde al die jaren voor het onderhoud van het perceel en de omliggende houtwallen. Tot 2018. ‘Onze kleine vereniging is sterk vergrijsd en het aantal leden is aanzienlijk minder geworden. Hart voor Groen zal dus uiteindelijk worden opgeheven. Voor ons reden genoeg om dit gebied cadeau te doen aan Utrechts Landschap, inclusief een geldbedrag van 12.000 euro, dat we uit donaties bij elkaar hadden gespaard om het onderhoud te bekostigen. Zo blijft dit cadeau een geschenk voor de dassen.’

Utrechts Landschap is verheugd over de bijzondere gift van de Vereniging Hart voor Groen en belooft goed voor het waardevolle natuurgebied te gaan zorgen.

Foto: Fred Alleijn (Hart voor Groen) draagt het natuurgebied over aan Saskia van Dockum (Utrechts Landschap)

« Terug

Delen:

Share Share