Zeep met kruiden uit de Kloostertuin van Landgoed Oostbroek


Dit jaar bestaat landgoed Oostbroek 900 jaar. Het waren twee riddermonniken die in het moeras ten oosten van Utrecht een klooster stichtten. De latere abdij was gewijd aan Maria, maar bovenal aan de heilige Laurentius. Het is dan ook niet toevallig dat in het nieuwe kloostertuinzeepje laurier is opgenomen. De naam Laurentius wordt in verband gebracht met dit veelzijdige kruid. Vanaf 10 augustus, de dag van de heilige Laurentius, is de Laurentiuszeep te koop bij ‘t Winkeltje van Oostbroek. Naast laurier bevat de zeep ook tijm en rozemarijn uit de kloostertuin van Oostbroek. 

Laurentiuszeep

Kloosters in heel Europa kweekten tijm in hun moestuinen, dus aangenomen ook in de kloostertuin van Oostbroek. De Griekse uitdrukking ‘naar geur van tijm’ betekende dat je stijlvol en aantrekkelijk was. Wie wil dat nu niet?

Naar verluidt waren de bloemen van het kruid rozemarijn vroeger wit, maar volgens de legende zijn ze blauw gekleurd omdat de maagd Maria haar mantel op rozemarijn droogde. Een prachtige verwijzing naar de abdij die eveneens was gewijd aan de Onze Lieve Vrouwe. De geur van de rozemarijn blijft lang hangen. Daarom kreeg de plant als symbolische betekenis ook ‘trouw’ mee. Geliefden gaven elkaar een takje rozemarijn mee op reis als teken van hun trouw, ze zouden op elkaar wachten.

Het veelzijdige Laurentiuszeepje zit vol met eerlijke producten uit de kloostertuin van Oostbroek én vol met symboliek. Laat u verrassen door de heerlijke en eerlijke geuren van weleer!

Hartelijke groet,

Boswachter Joris Hellevoort