Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Nieuwe bomen in Kasteelpark Renswoude dankzij donateurs

UL- planten bomen Renswoude kleindochters.jpgvrijdag 10 december 2021

Utrechts Landschap heeft deze week nieuwe bomen geplant in Kasteelpark Renswoude. Deze bomen zijn via het project Bomenrijkdom gedoneerd door mensen die een bijzondere band hebben met het park. Vrijdag 10 december ontving boswachter Joris Hellevoort de gulle gevers om ze de nieuw geplante bomen te laten zien. 

‘Kasteelpark Renswoude is een prachtige plek,’ vertelt boswachter Joris Hellevoort van Utrechts Landschap. ‘Het is een heel compleet landgoed met weilanden, gazons, bossen, lanen en boomgaarden.’ Toch kon het park volgens Joris wel wat extra aandacht gebruiken. ‘De bomen zijn vrij oud. De meeste doen het heel goed, ze groeien tot in de hemel. Helaas vallen er door die hoge leeftijd ook regelmatig bomen uit. Daarom wilden we graag een flink aantal nieuwe bomen planten.’

Veel donateurs

Via het project ‘Bomenrijkdom’ riep Utrechts Landschap in maart haar achterban op een boom of haag te doneren voor Kasteelpark Renswoude en voor een aantal andere natuurgebieden. Met de bomen wil de natuurorganisatie de biodiversiteit in diverse natuurgebieden verrijken. Nooit eerder was een bomenplantactie van Utrechts Landschap zo succesvol. Er werden ruim 4.000 bomen gedoneerd voor een bedrag van € 90.000,-.

Landgoedbomen

Joris is verheugd over het grote aantal donaties. ‘We konden daardoor in het Kasteelbos van Renswoude een flink aantal grote bomen planten. Bomen van wel vijf tot tien jaar oud. Ze zijn als solitaire boom geplant in bijvoorbeeld een gazon of als blikvanger op de hoek van een bosperceel.’ Volgens Joris geven deze zogeheten prominente bomen het landgoed meer allure. ‘Het zijn heel verschillende bomen, met verschillende bloeiwijzen, verschillende vormen en ook de bladeren verschillen van kleur. Hierdoor wordt het kasteelbos sprankelender en aantrekkelijker.’ Naast de grote landgoedbomen heeft Utrechts Landschap in het kasteelbos ook een volledig gesponsorde boomgaard geplant, met appels, peren, kersen en moerbeien.

Nog meer bomen

De komende winter plant Utrechts Landschap in meer gebieden gesponsorde bomen. Voor de start van het broedseizoen op 15 maart gaan er op nog diverse plekken bomen de grond in, zoals op landgoed Oostbroek (De Bilt), landgoed Beerschoten (De Bilt), landgoed Stoutenburg (Amersfoort/Leusden), De Bunsing (Zeist), Zeisterbos (Zeist), Het Hooge Land (Maarssen), de Hoge Ginkel (Leersum), Stameren (Maarn) en Moersbergen (Doorn).

Op de foto: Echtpaar Verbeek doneerde twee bomen in Kasteelbos Renswoude voor hun kleindochters Juliane en Lucy

« Terug

Delen:

Share Share