Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Dag van de Vrijwilliger

Dag van de Vrijwilliger.pngdinsdag 07 december 2021

Het is vandaag Dag van de Vrijwilliger. En ook nog eens het Jaar van de Vrijwilliger. Volop terechte aandacht en erkenning! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: hun bijdrage maakt verschil…

 Sven

Sven werkt nu ruim 6 maanden mee in de denktank van Utrechts landschap, het ULlab.

Mezelf inzetten voor iets wat ik belangrijk vind, daar wil ik voor gaan. Natuur! Het ULlab bestaat uit een groep vrijwilligers die brainstormt over nieuwe ideeën en activiteiten voor het Utrechts Landschap. Samen sparren vanuit andere perspectieven en achtergronden met één gemeenschappelijk doel, dat vind ik leuk! Wat ik zo bijzonder vind, is dat Utrechts Landschap mensen weet te verenigen. Mensen die hun steentje willen bijdragen voor het behoud van natuur en biodiversiteit. Door samen te werken kunnen we echt een verschil maken voor de natuur van Utrecht. Met onze groep komen we altijd samen op Landgoed Oostbroek. Het is een fantastische plek waar je fijn kan wandelen. Mijn favoriet tot nu toe!


Eline

Eline is 1,5 jaar gids in Kasteel Loenersloot.

Op de website van Utrechts Landschap zag ik destijds een vrijwilligersvacature als gids. Dat sprak me enorm aan, want ik hou van natuur, geschiedenis en historische gebouwen! Het is erg leuk om onze bezoekers deze bijzondere plek te mogen laten zien, om hen mee te nemen in de geschiedenis van het gebouw en natuurlijk van zijn bewoners. Het geeft veel voldoening als iedereen weer vrolijk naar huis gaat. En vaak weten onze bezoekers ook weer mooie verhalen aan mij te vertellen. Ik leer nog iedere dag bij. Voor mij is het kasteel een prachtige plek, alsof de tijd heeft stilgestaan.


Annemarie

Annemarie werkt al 5 jaar als terreinvrijwilliger in de Blauwe Kamer.

Ik werk als vertaler vrijwel altijd thuis en wilde daarnaast iets doen wat zich buiten afspeelt. De Blauwe Kamer is prachtig en vrijwel mijn achtertuin. Ik vond het een mooi idee om daar een bijdrage aan te leveren. Op maandag ben ik samen met andere vrijwilligers op en rond de Blauwe Kamer en de Grebbeberg te vinden. We maken de trappen schoon, harken riet bij elkaar, snoeien… net wat er op dat moment moet gebeuren. Geen maandag is hetzelfde. Het is heerlijk om een frisse neus te halen en lekker bezig te zijn. Ik weet nog, een paar jaar geleden vroor het dat het kraakte. Alles was bedekt onder een fonkelend laagje ijs. Het was muisstil. Dat was genieten! De Grebbeberg met alle hoogteverschillen, de spectaculaire trap en de ringwal zijn magische plekken. Als in de zomer de varens hoog staan is het onvoorstelbaar groen en sprookjesachtig.

Simon

En ook de bijdrage van Simon telt. Hij werkt 3 jaar in het infocentrum Stoutenburg, het voormalige koetshuis naast het kasteel.

Toen ik hier nog niet zo lang woonde wilde ik de (natuur)omgeving leren kennen en iets doen wat ik nog niet eerder had gedaan! Vrijwilliger worden voor Utrechts Landschap past in mijn idee dat Nederland een club verdient die zorgt draagt voor de groene beleving en waar mensen op adem kunnen komen. Behalve natuur is Stoutenburg ook cultuur en historie. Ieder jaar in mei komen mensen langs die op zoek zijn naar wat zich in WO2 rondom het kasteel heeft afgespeeld. De mooiste plek in de Heerlijkheid Stoutenburg is bij de poel aan de bosrand, met zicht op de bijenstal en het landschap erachter. Je ziet er ook regelmatig reeën. Vooral in de ochtend een goede plek om tot rust te komen!

« Terug

Delen:

Share Share