Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Start werkzaamheden Westveense Molen

werk aan de Westveense Molen.jpgmaandag 07 juni 2021

In Woerdense Verlaat is Utrechts Landschap begonnen met werkzaamheden aan de Westveense Molen. De historische poldermolen uit 1676 krijgt nieuwe buitenroeden en fokken, de penbalk en daklijst worden gerepareerd, er komen nieuwe hangbomen en het dak van de molen wordt bedekt met EPDM.

De Derckx roeden (ijzeren deel van de wiek) uit 1991 waren doorgeroest en worden vervangen. Van de uiteinden die nog goed zijn, zaagt Utrechts Landschap bankjes die bij de molen worden geplaatst. De molenaars hebben inmiddels de heklatten van de wieken verwijderd, zodat deze kunnen worden hergebruikt. Het groot onderhoud aan de molen is mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland, het Molenfonds en diverse particuliere fondsen.

De Westveense Molen ligt aan de Kromme Mijdrecht, op een steenworp afstand van de Nieuwkoopse Plassen met het romantische kronkelige veenriviertje de Meije. Door een grenscorrectie ligt de molen sinds 1989 officieel in de provincie Zuid-Holland.

De molen heeft bijna 300 jaar lang de 103 hectare grote Westveense Polder drooggemalen. Het is een wipmolen met een piramidevormige ondertoren waarop een bovenhuis staat. De molenaar moet dat bovenhuis, inclusief het wiekenkruis, in zijn geheel op de wind zetten (kruien). Sinds een restauratie in 2009 kan de molen weer water malen.

« Terug

Delen:

Share Share