Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Hollands kant

fluitenkruid 1.JPGdinsdag 18 mei 2021

Komt dat zien, komt dat zien! Kasteelpark Loenersloot staat volop in bloei. De romantische slingerpaden voeren je door witte wolken van fluitenkruid. De uitbundigheid van de bloemen zijn een lust voor het oog. Het park is een waar feest waar je – ondanks de coronamaatregelen – wèl naartoe mag.

Bijzonder

Is het je ook opgevallen? De natuur komt dit voorjaar wat later ‘op gang’. Ten opzichte van de afgelopen jaren hebben we een relatief fris voorjaar. Stond het fluitenkruid het afgelopen jaar in april al volop in bloei, is het nu een aantal weken later.

Misschien is fluitenkruid geen bijzondere plant, je komt hem immers overal tegen? Maar het is wel een heel opvallende, de kans dat je hem niet ziet is klein. Rijkbloeiend langs wegbermen, sloten en ander voedselrijke gronden heeft deze voorjaarsbode het reuze naar zijn zin.

Als je de grote witte bloemschermen van dichtbij bekijkt zie je dat ze bestaan uit tientallen kleinere bloempjes. Die trekken veel zweefvliegen, bijensoorten, vlinders en kevers aan. Ze zijn verzot op de nectar of het stuifmeel. Sommige soorten gebruiken de bloem als zonneterras. Hoezo niet bijzonder?

Hollands kant

Naam

Fluitenkruid ontleent zijn naam aan zijn holle steel, waar je een fluitje van kan maken. Om dit fluitje te maken moet je bij een holle stengel, met onderaan een dichte knoop, ongeveer halverwege een snee aanbrengen. Ook is het een fluitje van een cent om van de stengel een blaaspijpje te maken, om bijvoorbeeld erwten mee te schieten. Dat de plant vroeger ook wel pijpkruid werd genoemd, is dus niet zo verwonderlijk. Natuurbeschermer Jac. P. Thijsse bedacht de welklinkende naam ‘Hollands kant’ vanwege de fijne vorm van de bloemen.

Bij het blazen op het fluitje of pijpje proef je een kruidige smaak. Gelukkig is fluitenkruid niet giftig en kun je het zelfs in een salade gebruiken.

Gevaarlijk gelijkende soorten

Wees echter gewaarschuwd! Er zijn een paar zeer gelijkende wit bloeiende schermbloemigen die wél heel erg giftig zijn. De gevlekte scheerling en de waterscheerling zijn de meest gevreesde dubbelgangers. Afhankelijk van de temperatuur kunnen deze giftige verwanten enige overlap in bloeitijd hebben met fluitenkruid, maar ze bloeien wel langer, wel tot en met augustus. De gevlekte scheerling herken je na kneuzing aan een “muisachtige” geur en purperen vlekjes op de stengel. Waterscheerling is minder algemeen dan het fluitenkruid. Het groeit – zoals de naam al aangeeft – langs waterkanten. De waterscheerling herken je aan het giftige (!) gele sap.

Weliswaar minder gevaarlijk, maar evengoed toch giftig, is de gelijkende soort dolle kervel. Als vee van deze plant eet vertoont het dronken gedrag. Goed opletten dus!

Nog meer bloemen

In het kasteelpark staat er gedurende het groeiseizoen altijd wel wat in bloei, maar in de maand mei is het misschien wel op zijn hoogtepunt. Met onder andere rododendron, sering, meidoorn, vogelkers, flesseborstelplant, viburnum, zwarte ooievaarsbek, hondsdraf, paardenbloemen, boterbloemen, ereprijs, daslook, sleutelbloem, madeliefje. Geniet ook van de frisgroene bladeren aan de bomen en prachtig rode blad van de beuken en de Portugese laurier.

De knoppen van de blauwe regen op de Van Laarbrug (het rustieke bruggetje midden in het park) staan op springen. Als de klimplant eenmaal bloeit komen hier boomblauwtjes, prachtige blauwe vlindertjes, op af. Let maar eens op.

Wees niet getreurd als je geen genoeg van fluitenkruid kunt krijgen of nog lentekriebels wilt voelen in het late najaar: tijdens een zachte november of december kun je zomaar weer bloeiend fluitenkruid aantreffen.

Jacqueline van Dam

Boswachter Publiek

 

« Terug

Delen:

Share Share