Elster Buitenwaarden

Grasland op rivierklei

In 2024 is de Elster Buitenwaarden opnieuw ingericht. Er zijn onder andere geulen gegraven en natuurvriendelijke oevers aangelegd om de waterkwaliteit te verbeteren en een groot oppervlakte nat schraalland en moeras te verwezenlijken. Tot 2014 was er nog sprake van agrarisch gebruik.

orchidee

Nat schraalland in ontwikkeling

De Elster Buitenwaarden bestaat grotendeels uit nat schraalland op kalkrijk zand. Schoon kwelwater van de Utrechtse Heuvelrug komt hier aan de oppervlakte en voedt de geulen, die benedenstrooms ook de Amerongse Bovenpolder doorkruizen. In de kalkrijkere delen in het gebied komen zeldzame planten voor zoals vetblad, brede orchis, klokjesgentiaan, stijve ogentroost, parnassia en moeraskartelblad.

Ganzen in de Elster Buitenwaarden

Moeras

De metersdiepe zandwinplas, waaruit in de jaren ’70 nog zand werd gewonnen, is verondiept en voor een deel gedempt. Eromheen is een moeraszone ingericht die de aankomende jaren nog moet ontwikkelen. Dit creëert de perfecte omgeving voor zeldzame vogels als de roerdomp, porseleinhoen en waterral om in te nestelen.

koniks in de Blauwe Kamer

In verbinding

Dankzij het ecoduct onder de Rijksstraatweg (N225) zijn de Elster Buitenwaard verbonden met Plantage Willem III op de Utrechtse Heuvelrug. Grote grazers (Galloways en Koniks) zijn vrij om te migreren tussen laag en hoog.

Smient

Fauna

Ook damherten, reeën, vossen, dassen en kleine zoogdieren, reptielen en amfibieën maken gebruik van de passage onder de N225. De Elster Buitenwaard is een geliefde rustplaats voor wintergasten uit Scandinavië en Siberië zoals dwergganzen, rosse franjepoot en smienten. De smient is een rode lijst soort. Om deze overwinterende vogels rust te bieden is van 15 oktober tot 15 maart een deel van dit natuurgebied afgesloten voor recreanten.

Wandelaars op Plantage Willem III

Wandelverbinding

Sinds de herinrichting van het natuurgebied kunnen ook wandelaars hun hart ophalen; ruim 6 km wandelpad verbindt de Elster Buitenwaarden met Plantage Willem III en de Opslag in Elst.

Het natuurontwikkelingsproject is een samenwerking tussen Utrechts Landschap, provincie Utrecht en Rijkswaterstaat.

Praktische informatie

Bij natte omstandigheden raden we aan om laarzen te dragen in het gebied. In het gebied lopen grote grazers.

  • Ingang

    Parkeerplaats aan de Rijkstraatweg (N225) t.h.v. huisnummer 265, 3921 AH Elst.

  • Honden

    Honden zijn welkom op de daartoe aangegeven zone. Deze is enkel te bereiken vanaf de Ingenseveerweg (zie kaart).

  • Boswachter

    Maarten den Hartigh