Molen De Hoop
Molen De Hoop
Op een prachtige plek langs de Vecht in Loenen staat korenmolen De Hoop. Iedere zaterdag is de molen open en vertellen de molenaars hoe hij werkt. In de molen zit tevens een Bezoekerscentrum en molenwinkel. Hier kun je in alle rust een kopje koffie drinken en genieten van een prachtig uitzicht over de Vecht.
Molenbezoek en winkel
Openingstijden
Zaterdag 11.00 – 16.30 uur
Adres
Dorpsstraat 106, Loenen aan de Vecht
Verhuur
De voormalige machineruimte is te huur voor vergaderingen of bruiloften. Kijk voor meer informatie op de website van de molen: www.molenloenen.nl
Dagelijks brood
Met korenmolens werd graan gemalen voor het dagelijks brood. Al in de oudheid maalden mensen hun graan. Aanvankelijk (in de Romeinse tijd) met de
hand door het gebruik van twee over elkaar wrijvende stenen. Later met rosmolens en pas vanaf de 13de en 14de eeuw met molens die door water of wind werden aangedreven.
Korenmolens staan meestal in steden, stadjes en dorpen. Om voldoende wind te vangen tussen de overige bebouwing staan ze op een verhoging. Vanaf de stelling (een soort balkon) kan de molenaar de wieken naar de wind draaien. De wieken drijven de as aan, die de maalstenen laat draaien. De maalstenen malen het graan tot meel.
Onze vrijwilligers
Jacob Oostwoud Wijdenes is molengids bij
korenmolen De Hoop in Loenen aan de Vecht:
‘Ik vertel bezoekers graag over de rijke geschiedenis en functie van de molen. Vanaf de stelling heb je een prachtig uitzicht over de Vecht en de nabijgelegen poldermolen. Mooi om te kunnen laten zien hoe vroeger – en nu nog steeds – het graan wordt gemalen’.
Historie molen De Hoop
Al sinds de zeventiende eeuw staat op deze plek in Loenen aan de Vecht een korenmolen. Het was oorspronkelijk een dwangmolen, waar boeren verplicht waren hun graan te laten malen. In die tijd konden sloepen en vletten vanaf de Vecht de molen invaren om te laden of lossen.
Bouw in 1901
De voorloper van de molen ging in 1900 verloren door een brand. De nieuwe molen uit 1901 kreeg een veel hogere stelling: deze zweeft tien meter boven de grond. Omdat in die tijd de stoommachine in opkomst was, werden overal in het land molens gesloopt. Bij de herbouw van de molen kon daarom dankbaar gebruik gemaakt worden van allerlei door sloop vrijgekomen onderdelen. Zo kwam het ‘gaande werk’ uit een Gelderse molen en de kap van een Zaanse molen.
RESTAURATIE
Tot 1949 heeft de molen als korenmolen gefunctioneerd. In 1963 verkocht de toenmalige molenaar en eigenaar Schuurman de molen aan de gemeente Loenen. De molenaar liet de gemeente weten de molen niet meer zelf te kunnen onderhouden. De kap van de molen werd door de gemeente hersteld en is sinds 1966 een beschermd rijksmonument. In 1974 is de molen overgedaan aan Stichting De Utrechtse Molens. Jarenlang kon de molen wel draaien maar niet malen omdat het gaande werk grotendeels ontbrak. In 2006-2007 restaureerde Utrechts Landschap in opdracht van Stichting De Utrechtse Molens de molen grondig waarbij het gaande werk werd hersteld zodat de molen weer kon malen.
Molen stilgezet
Eind 2021 heeft Utrechts Landschap de molen stilgezet. Uit onderzoek bleek dat de lasnaden van de wiekenroeden niet dik genoeg waren. Omwille van de veiligheid van molenaars, bezoekers en omwonenden is de molen stilgezet. Op dit moment werkt Utrechts Landschap aan een herstelplan voor de molen.
Bouwjaar en type molen
1901 – ronde stenen stellingmolen