Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Westveense Molen

Westveense Molen

Bouwjaar 1676/1837
Type wipwatermolen
Functie  poldermolen
Molenaar  Maarten van Scheppingen, Maud van Westerhoven-Wijnia
Adres  Westveense Kade 6, Woerdense Verlaat.
Open  regelmatig op zaterdag

Welkom in de molen!

Regelmatig draaien op zaterdag de wieken van de Westveense Molen. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om te komen kijken! Met de fiets is de molen goed bereikbaar; er loopt een mooie fietsroute langs. De molen ligt aan de Kromme Mijdrecht, op een steenworp afstand van de Nieuwkoopse Plassen met het romantische kronkelige veenriviertje de Meije. Door een grenscorrectie ligt de molen sinds 1989 officieel in de provincie Zuid-Holland. 

Droogmalen

De Westveense Molen is een poldermolen. Een voorganger van de molen is zeer waarschijnlijk in 1672 door de Fransen in de as gelegd. Daarna is de molen herbouwd en heeft hij nog bijna 300 jaar de 108 hectare grote Westveense Polder bemalen. Het is een wipmolen met een piramidevormige ondertoren waarop een bovenhuis staat. De molenaar moet dat bovenhuis, inclusief het wiekenkruis, in zijn geheel op de wind zetten (kruien). In 1924 heeft men het scheprad voorzien van gebogen bladen. Hierdoor kreeg de molen een hoger rendement. 

Restauratie

In 2009 is de molen ingrijpend gerestaureerd. De scheefgezakte molen is rechtgezet, de koker is hersteld en het scheprad is verlaagd. Sindsdien kan de molen weer malen. 

Bezoek de Facebookpagina van de Westveense Molen

Fotogalerij Westveense Molen