Molen t Wissel buiten
Molenaar Molen t Wissel
Binnenwerk Molen t Wissel

Molen ’t Wissel is een korenmolen uit 1855. Vanaf de molenplaats heb je een weids uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn en Kasteel Amerongen, dat bijna twee kilometer verderop in de uiterwaard ligt.

datering op kap Molen t Wissel

Molenbezoek

Openingstijden

Als de molen draait (meestal op zaterdag)

Adres

De Oude Weg 8, Elst

Binnenwerk Molen t Wissel

Dagelijks brood

Met korenmolens werd graan gemalen voor het dagelijks brood. Al in de oudheid maalden mensen hun graan. Aanvankelijk (in de Romeinse tijd) met de hand door het gebruik van twee over elkaar wrijvende stenen. Later met rosmolens en pas vanaf de 13de en 14de eeuw met molens die door water of wind werden aangedreven.

Korenmolens staan meestal in steden, stadjes en dorpen. Om voldoende wind te vangen tussen de overige bebouwing staan ze op een verhoging. Vanaf de stelling (een soort balkon) kan de molenaar de wieken naar de wind draaien. De wieken drijven de as aan, die de maalstenen laat draaien. De maalstenen malen het graan tot meel.

Historie Molen ’t Wissel

Molen ’t Wissel is in 1855 gebouwd en was tot 1930 op windkracht in bedrijf. Daarna nam een elektrische maalderij het van de wind over. Restauraties in 1960 en 1980-1981 konden niet voorkomen dat de molen in verval raakte. In 2005 is de molen door Utrechts Landschap grondig gerestaureerd. Ook de windvang van de molen werd verbeterd door de kap van een houtwal. In 2009 kreeg het metselwerk van de molen een herstelbeurt.

De opvallende naam van de molen herinnert mogelijk aan een wisselplaats van de tramlijn tussen Zeist en Arnhem, die hier tussen 1884 en 1949 liep.

Molen stilgezet

Eind 2021 bleek uit onderzoek dat de lasnaden van de wiekenroeden niet dik genoeg waren. Omwille van de veiligheid is de molen stilgezet. Op dit moment werkt Utrechts Landschap aan een herstelplan voor de molen.

Bouwjaar en type molen

1855 – ronde stenen grondzeiler