Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Poldermolen Oudegein

Poldermolen Oudegein

Bouwjaar 1666 / 1667
Type wipwatermolen
Functie poldermolen
Molenaar Frank van der Lecq (eerste molenaar), Heiko Prak, Ton van der Heiden
Adres Geinoord 10, Nieuwegein.
Open Woensdag- en zondagmiddag

Welkom in de molen

Poldermolen Oudegein staat in het groene gebied van het Natuurkwartier Nieuwegein. De molen is wekelijks geopend op woensdag- en zondagmiddag. Ook als de molen op andere tijdstippen draait, zijn bezoekers welkom. 

'Aende Yssel'

Volgens een oude kroniek verrees de eerste poldermolen 'int oude Geyn aende Yssel' in 1534. Dat was vermoedelijk een kleine wipmolen met open ondertoren. De molen maalde het water van de 75 ha grote Oudegeinse Polder uit op de Doorslag. De molen kreeg in 1627 om onbekende redenen een opvolger. Deze werd in 1666-1667 vervangen door een derde, grotere molen. Deze moest ook de zuidelijk van de Fokkesteeg gelegen Polder De Wiers beneden de Vaart gaan bemalen, in totaal ruim 210 ha. 

Het verval sloeg toe

De derde molen maalde op de wind tot 1945. Vanaf dat jaar dreef een elektromotor het scheprad aan. Tien jaar later volgde een gemaal de molen op, waardoor deze overbodig werd. Het verval sloeg toe en in 1982 werd de molen stilgezet. Het wiekenkruis en het bovenhuis werden van de molen gehaald. Ondertussen werd vlakbij de molen het stadscentrum van Nieuwegein gebouwd.

Restauratie

In 2003 is de molen verplaatst naar de huidige locatie en in 2006-2007 heeft Utrechts Landschap de molen gerestaureerd. In 2015 gaf schilder John van Schaik de molen zijn oorspronkelijke kleuren terug. Het wachten is nu nog op waterlopen en een scheprad zodat de molen weer water kan malen.

Bezoek de website van Poldermolen Oudegein

Fotogalerij Poldermolen Oudegein