Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Oog in 't Zeil

Molen Oog in ‘t Zeil

Bouwjaar 1869/1986
Type ronde stenen stellingmolen
Functie korenmolen
Molenaar Joop Boekweit, Ephrem Jacobs
Adres Molenplein 1, Cothen.
Open Als de wieken draaien. De molenwinkel is iedere woensdag en zaterdag geopend van 10.00-15.00 uur
Beschermersvoordeel 10% korting op alle meel, broodmixen en pannenkoekenmixen op vertoon van uw Beschermerspas

De eerste vermelding van een molen in Cothen komt uit het manuaal van de Johannieters te Utrecht, die in 1368 hun bezit beschrijven. Dat er een molen staat op de plaats van de huidige ‘Oog in ’t Zeil’ is te bewijzen vanaf 1560, als hij te zien is op een kaart van Cornelis van Berck.

Deze Standerdmolen is tussen 1588 en 1777 in handen van diverse eigenaren, waarna de molen bijna 200 jaar in handen van één familie blijft. In deze periode veranderd de Standermolen in een grondzeiler, die vervolgens plaats maakt voor een houten achtkantige bovenkruier.

De houten bovenkruier gaat in 1869 in vlammen op, en wordt als stenen stellingmolen herbouwd. Na de plaatsing van een stoommachine in 1904, en een elektrische aandrijving in 1930 draait de molen niet meer op windkracht; uiteindelijk verdwijnen de wieken, kap en stelling in 1936.

In 1980 koopt de gemeente de grond van de familie van Eck en laat de bijgebouwen op het molenterrein afbreken. Vijf jaar later slaat het noodlot echter weer toe: door laswerkzaamheden brand de romp geheel uit. Door het uitkeren van verzekeringsgeld en een bijdrage van de steunstichting ‘Behoud Korenmolen Cothen’ kan de molen herbouwd worden.

Stichting De Utrechtse molen neemt in 1991 het beheer van deze molen over, en sindsdien is de molen open voor bezoek. Vanaf de stelling heeft u een fraai uitzicht over het oude dorp Cothen. 

Website molen Oog in 't Zeil