Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Molen van de Polder Buitenweg

Molen van de Polder Buitenweg

Bouwjaar

1830

De molen is in 2016 door brand verwoest. In 2017 heeft Utrechts Landschap de molen in oude staat hersteld. 

Type wipwatermolen
Functie poldermolen
Molenaar Arie Harkes (eerste molenaar), Daan Ottevanger
Adres Oostwaard 2, Oud-Zuilen. 
Open woensdag 10:00 - 16:00, zaterdag 10.00 – 17.00 uur

De Molen van de Polder Buitenweg is de kleinste van de provincie Utrecht. Ernaast staat de Molen van de Polder Westbroek, de grootste van de provincie. Samen vormen ze een opvallende verschijning langs de Zuilense Ring.

De Molen van de Polder Buitenweg is in 1830 gebouwd en verving een aantal nog kleinere boerenmolentjes. Het bovenhuis van de molen is in 1931 rood geschilderd. Deze kleur kom je vaak tegen op wipmolens in het Rijnland, maar niet in Utrecht, waar kleuren als groen en zwart gangbaar zijn. In 1932 werd het waterrad vervangen door een verticale schroefpomp die ook door een elektromotor kon worden aangedreven, handig bij windstil weer. De wieken kregen een speciaal profiel dat een hoger rendement oplevert: de zogeheten fokwieken.

De Molen van de Polder Buitenweg is een wipmolen. De molenaar moet het wiekenkruis en het rode bovenhuis in zijn geheel op de wind zetten om te kunnen draaien en malen. De molen maalt zo het polderwater naar de hoger gelegen boezem. Tussen de Molen van de Polder Buitenweg en de Molen van de Polder Westbroek ligt een monumentaal sluizencomplex. 

De Molen van de Polder Buitenweg is in de vroege ochtend van 15 maart 2016 verwoest door een brand. Het afbranden had een grote impact op de vrijwillig molenaars die jarenlang veel energie en liefde staken in de molen. Zij zagen hem met eigen ogen in vlammen opgaan. Het afbranden ging ook veel mensen uit de buurt aan het hart. De dag na de brand startten zij een crowdfundingsactie voor de herbouw. 

Utrechts Landschap is in maart 2017 gestart met de restauratie van de molen. De molen werd gedemonteerd en naar de werkplaats van Beijk Molenbouw in Afferden getransporteerd. Daar is de molen gerestaureerd. Een aantal oorspronkelijke delen van de molen kon worden hergebruikt, waardoor de molen de status van Rijksmonument behield. Zo is de robuuste eiken balkenconstructie uit 1830 hergebruikt. In november 2017 is de gerestaureerde molen in delen teruggebracht naar de molenplaats en weer in elkaar gezet. Na de restauratie heeft de molen Dekkerwieken gekregen, en is zodanig een geheel verdekkerde molen geworden.

Nieuws over de molenbrand en restauratie

Foto's molen voor en na brand