Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Middelste Molen

Middelste Molen

Bouwjaar 1773
Type wipwatermolen
Functie poldermolen
Molenaar Erik Stoop (1e molenaar), Frans de Bode, Harke Slagter
Adres Lopikerweg West 106, Cabauw.
Open als de blauwe wimpel of vlag wappert (vrijwel iedere zaterdag van 11.00 – 17.00 uur)
Vergaderruimte Het zomerhuis is te huur als vergaderruimte.
Vakantiehuis De machinistenwoning is ingericht als 4-persoons vakantiehuis en te huur via Buitenleven Vakanties

Fraai gelegen

Op een unieke plek in het open polderland staat de Midelste Molen, ook wel bekend als de Cabauwse Molen. Vrijwillig molenaars laten de poldermolen uit 1773 bijna iedere zaterdag draaien en malen. Fraai is het 19e-eeuwse interieur, dat laat zien hoe weinig ruimte het molenaarsgezin vroeger had.

Voorste, Middelste en Achterste

Al in 1454 stond op deze plek een molen die de Lopikerwaard bemaalde. Om de 2.000 hectare grote polder goed te bemalen, bleken er nog meer molens nodig te zijn: de Voorste en Achterste Molen werden gebouwd. In 1934 werd het grootste deel van de bemaling overgenomen door een dieselgemaal. Deze werd gebouwd op de plek van de Voorste Molen. In 1943 werd de dieselmotor vervangen door een elekstrische motor. Na de ruilverkaveling in 1995 werd het elektrische gemaal buiten werking gesteld. De Middelste Molen is gelukkig behouden en nog steeds volledig maalvaardig.

Verhuur

De molen vormt samen met het zomerhuis, de machinistenwoning en het gemaal een markant ensemble in het polderlandschap. De machinistenwoning doet tegenwoordig dienst als vakantiewoning en kan gehuurd worden via Buitenleven Vakanties. Het zomerhuis is te huur als vergaderruimte

Bezoek de website van de Middelste Molen

Fotogalerij Middelste Molen