Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Maallust

Molen Maallust

Bouwjaar 1830
Type beltmolen
Functie korenmolen
Molenaar Ben Brinkman (eerste molenaar), Arie Kooijman, Rik Treur, Gerrit ten Brinke
Adres Molenstraat 17, 3958 BW Amerongen.
Open zaterdag 10:00 - 16:00 en op wisselende dagen als de blauwe wimpel uithangt.

Molen Maallust in Amerongen is de enige beltkorenmolen in de provincie Utrecht. De eerste vermelding van een korenmolen in Amerongen, een standerdmolen, dateert uit 1603. In 1830 verving een beltkorenmolen de bestaande molen. Bij een beltmolen is rondom de voet een kunstmatige heuvel aangebracht, meestal tot de hoogte van de eerste zolder. Vanaf de heuvel kan de molenaar de molen bedienen. Een belt heeft dus dezelfde functie als de houten stelling van stellingsmolens. Laden en lossen gebeurt door een doorgang (invaart) in de belt. Door de belt staat de molen ook wat hoger, wat gunstig is voor de windvang.

Maallust heeft tot in de jaren twintig van de vorige eeuw gedraaid, maar met de komst van elektromotoren, ging het hard achteruit met de molen. In 1938 zijn de wieken en de kap van de molen gehaald. Vanuit de pakhuizen naast de molen exploiteerde de eigenaar een handel in granen en veevoeder. In de jaren vijftig is een tweetal silo’s bij de molen(romp) gebouwd en ontstond een klein industrieel complex. De silo’s zijn geruime tijd geleden afgebroken en de pakhuizen in november 2006.

In 2007 is de molenromp een stukje verplaatst en in 2008-2010 is de molen uitgebreid gerestaureerd en gereconstrueerd. De molen kan nu weer draaien en malen.

Ga naar de website van Molen Maallust