Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Kortrijkse Molen

Kortrijkse Molen

Bouwjaar ca. 1675
Type wipwatermolen
Functie poldermolen
Molenaar Arie Verhoeff (1e molenaar), Dick Vierbergen, Jos Zwanenburg, Wim Pasteuning
Adres Stationsweg 93, Breukelen.
Open woensdag 13.00 – 17.00 uur, zondag 11.00 - 17.00 uur, en op afspraak
 

Dezelfde plek, ander landschap

Toen de Kortrijkse Molen omstreeks 1675 werd gebouwd, stond hij ver weg van de bewoonde wereld, midden in een open poldergebied. Dat is nu wel anders. De molen staat nog steeds op dezelfde plek, maar nu tussen een wirwar aan wegen, spoorlijnen, een bedrijvenpark, station en hotel. Hier geen oer-Hollands landschap meer. 

De Kortrijkse Molen heeft tussen 1675 en 1951 met een scheprad het overtollige water uit de polder gemalen. De molen kan nog steeds draaien en malen en is te bezichtigen. Fraai is de originele molenaarswoning met drie bedsteden, onderin de molen. Hier woonde tot 1912 de molenaar met zijn gezin.

Ontginningen

Vanaf de 12e eeuw werden de woeste veengronden ten westen van de stad Utrecht ontgonnen tot landbouwgrond. De kolonisten groeven sloten en watergangen om het water af te voeren. Gaandeweg daalde de grond en kwam de natuurlijke afvoer van het water in gevaar. Het water moest op een andere manier de polders uit; met behulp van molens.

De molen

In 1535 werd op deze plek de eerste wipmolen gebouwd. Deze werd in het rampjaar 1672 door de Fransen in brand gestoken. In 1675 werd de huidige molen gebouwd, die de polder Kortrijk en Gieltjesdorp bemaalde. In de circa 350 jaar dat de molen hier staat, zijn veel onderdelen van de molen vervangen en vernieuwd. Zo kreeg de molen in 1899 een geheel nieuw bovenhuis. Het skelet van de ondertoren en ook de koker zijn nog origineel vanuit de bouw in 1675.

In 1951 werd de molen door de A2 van de polder gescheiden en nam een elektrisch gemaal zijn functie over. De molen is in 1981-1982 gerestaureerd en in 1991 weer maalvaardig gemaakt.

Kortrijk

De Kortrijkse Molen is vernoemd naar de gelijknamige Vlaamse stad. Met dit soort namen werden in de 12e eeuw Vlaamse kolonisten gelokt om het veen ten westen van Breukelen te ontginnen.

Fotogalerij Kortrijkse Molen