Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Kockengense Molen

Kockengense Molen

Bouwjaar 1653/1726
Type wipwatermolen
Functie poldermolen
Molenaar Martien van Balgooi, Arie Verhoeff
Adres Wagendijk 15, Kockengen.
Open zaterdag 11.00 - 16.00 uur

Draaiende wieken

Aan de rand van het dorp Kockengen staat de Kockengense Molen met ernaast de voormalige molenaarswoning. Op zaterdagen laat de vrijwillig molenaar de poldermolen draaien en is hij te bezoeken. 

De eerste vermelding van de Kockengse Molen is in 1653, vandaar dat we dat jaartal aanhouden als bouwjaar. Het jaartal 1726 wijst op het jaar waarin het bovenhuis vervangen is. De molen heeft tot ongeveer 1960 gewerkt en bemaalde de 341 hectare grote Polder Kockengen. Sinds 1962 gebeurt dit met een elektrisch gemaal. Gelukkig is de historische molen bewaard gebleven en kan hij sinds een ingrijpende restauratie in 2012 weer draaien én malen. De Kockengense Molen fungeert nu zelfs als reservegemaal.  

Geen luilekkerland

Het landschap in de omgeving van het dorp Kockengen is ontstaan na het jaar 1000, toen kolonisten de veenwildernis introkken om deze te ontginnen. De naam Kockengen is afgeleid van 'pays de cockagne' ofwel 'luilekkerland'. Voor de molenaar en zijn gezin was het allesbehalve een luilekkerland. Het beroep was zwaar. De molenaar diende in alle weersomstandigheden klaar te staan, want bij zware regenval en ander ongerief moest de polder worden behoed voor overstroming. De heemraden - de voorlopers van de waterschappen en voornamelijk bestaande uit boeren - stelden strenge instructies voor de molenaar op en de inkomsten waren relatief laag. De molenaar van de Kockengense Molen verdiende aan het begin van de 19e eeuw nog geen honderd gulden per jaar. Poldermolenaars vulden hun loon aan met vissen, het houden van varkens en het schoonmaken van sloten.

Oorspronkelijk woonde de molenaar met zijn gezin in de ondertoren van de molen. Nu kunnen we ons dat niet meer voorstellen, een groot gezin in zo'n klein huisje, maar vroeger was het heel gewoon. Pas aan het eind van de negentiende eeuw werd er naast de molen een huisje gebouwd.

Fotogalerij Kockengense Molen