Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Garstenmolen

Garstenmolen

Bouwjaar 1876
Type achtkante bovenkruier
Functie poldermolen
Molenaar Wim Pasteuning
Adres Vreelandseweg 61, Nigtevecht.
Open De molen wordt bewoond en is niet te bezoeken

Poldermolen aan de Vecht

De molen ligt direct aan de Vecht, even ten zuiden van het dorpje Nigtevecht. De molen bemaalde 306 hectare grote Garstenpolder. In 1960 raakte de molen buiten bedrijf en werd er een woning in getimmerd. Er ging veel verloren. Met een nieuwe, verlengde vijzel kan de molen sinds 2006 weer malen. Het waterschap doet bij veel neerslag nog altijd een beroep op de vrijwillige molenaars. 

Naast de molen staat een elektrisch gemaal met machinistenwoning uit 1951. Dit gemaal is in 2003 vervangen door een nieuw gemaal nabij het Amsterdam-Rijnkanaal.

Ontginningen

Oorspronkelijk lag tussen de Angstel, de Aa, het Gein en de Vecht een nat veengebied. Vanaf de 12e eeuw werd met de ontginning van dit gebied begonnen vanaf de oevervallen van deze riviertjes. De ontginning was mogelijk vanwege de afdamming van de Kromme Rijn in 1122 waardoor de Vecht aanzienlijk minder water te verstouwen kreeg en het waterpeil in het veengebied daalde. Door de ontginning klonk de bodem in en onstond wateroverlast. Poldermolens, zoals de Garstenmolen, waren de oplossing. 

Fotogalerij Garstenmolen