Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

De Valk

Molen De Valk

Bouwjaar 1753
Type achtkante bovenkruier op stelling
Functie koren- en pelmolen
Molenaar Henk Visser (eerste molenaar), Paul Groen, Piet Schiereck, Aart de Bruijn, Gerben Terpstra
Adres Molenstraat 27, Montfoort.
Open zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

Kom gerust binnenkijken!

Al ruim 250 jaar bepaalt Molen De Valk het stadsgezicht van Montfoort. Iedere zaterdag draaien de wieken van de korenmolen. Daar zorgt een groep enthousiaste molenaars voor. Bezoekers zijn van harte welkom; voor een rondleiding of de aanschaf van molenproducten in de molenwinkel.

Dwangmolen

Als sinds de eerste helft van de vijftiende eeuw staat op deze plek in Montfoort een molen. Eerst stond er een standerdmolen, gebouwd door Jan II, burggraaf van Montfoort (1411-1448) die op het kasteel van Montfoort woonde. De boeren rond Montfoort waren verplicht hun graan op deze dwangmolen te laten malen. Dat betekende dat de eigenaar goed aan de molen verdiende.

Verval en restauratie

Nadat in 1798 het dwangrecht werd afgeschaft, kwam er meer concurrentie. Het beroep van windmolenaar werd onaantrekkelijker en de molen wisselde regematig van eigenaar. Door de motorisering kwam de molen in 1944 stil te staan en raakte hij in verval. Een plaatselijke ondernemer kon dit niet aanzien en kocht de molen in 1953. Hij restaureerde de buitenkant en bouwde de molen om tot woning. In 1986 is de buitenkant van de molen gerestaureerd. In 2009 restaureerde Utrechts Landschap de binnenkant. Sindsdien kan hij weer zijn oorspronkelijke functie uitoefenen: het malen van graan. Bijzonder is dat de molen een koppel pelstenen heeft die gierst tot gort kan pellen.

Vrijwillig molenaars

Vrijwilligers houden de molen draaiende en zorgen voor het dagelijks onderhoud. Ze vertellen op zaterdag graag over de werking en de geschiedenis van de molen. In de molenwinkel zijn ambachtelijk gemalen producten en molensouvenirs te koop. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de molen. 

Bezoek de website van Molen De Valk

Fotogalerij Molen De Valk