Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

De Nieuwe Molen

De Nieuwe Molen

Bouwjaar 1911
Type ronde stenen stellingmolen
Functie korenmolen
Molenaar Rob Ruitenbeek (1e molenaar), Peter Tijssen, Wim Schokker, Johan de Reu
Adres Mulderslaan 3, Veenendaal.
Open Winkel: zaterdag 10.00 tot 13.00 uur
Molen: zaterdag 10.00 tot 16.00 uur
Educatie Voor scholen bieden de molenvrijwilligers een speciaal programma. Kijk voor meer info op www.denieuwemolen.nl

Kom binnen kijken!

Midden in Veenendaal staat de Nieuwe Molen. Bijna iedere zaterdag laten vrijwilligers de korenmolen draaien en malen. Loop gerust eens binnen; de molenaar vertelt graag over de werking en geschiedenis van de molen.

De inwoners van Veenendaal zijn gewend aan draaiende wieken in hun dorp, want op deze plek staat al sinds 1623 een korenmolen. De eerste molen was een houten standerdmolen, een richtbare windmolen van het oudste type houten windmolen. De molenkast rustte daarbij grotendeels op een rechtopstaande dikke stam (de standerd). Vanwege de slechte windvang is deze molen in 1911 vervangen door de huidige veel hogere ronde stenen stellingmolen.

Dankzij vrijwilligers

Na de Tweede Wereldoorlog ging het op en af met de molen. De nodige restauraties volgden elkaar op, waarvan de laatste in 2010. Al sinds 1968 houden vrijwillige molenaars de molen draaiende. De molen wordt ook gebruikt om nieuwe molenaars op te leiden. 

Utrecht versus Gelderland

Vlakbij De Nieuwe Molen staat Molen De Vriendschap. Dat de molens zo dicht bij elkaar staan, heeft alles te maken met een eeuwenlange strijd tussen Utrecht en Gelderland. In 1563 werd op Utrechts grondgebied de Oude of Stichtse Molen gebouwd. Om concurrentie tegen te gaan, mocht binnen een straal van een halve mijl (1000 meter) geen andere molen komen. De Staten van Gelderland trokken zich daar niets van aan en gaven toestemming om een molen te bouwen pal over de grens van beide provincies. Dit werd De Nieuwe Molen. Later is de Oude Molen vervangen door Molen De Vriendschap, die iets verderop aan de Nieuweweg werd gebouwd.

Bezoek de website van De Nieuwe Molen

Fotogalerij De Nieuwe Molen