Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Oukoper Molen

De Oukoper Molen, krachtpatser van bijna vier eeuwen

Langs de A2, tussen de afritten Breukelen en Vinkeveen, staat de Oukoper Molen. Door velen gezien, door bijna niemand bezocht. Bij hoogwater draait de molen mee als hulpgemaal om de aan de overzijde van de rijksweg gelegen Oukoper Polder droog te houden. Al sinds 1644. Een intensieve renovatie moet ervoor zorgen dat de molen dit nog heel lang kan blijven doen.

Scheefzakken

De Oukoper molen is gebouwd op een houten fundering. Bij de laatste meting stond het polderpeil al zo’n 22 cm lager dan de bovenzijde van het funderingshout. ‘Als dat hout droog komt te liggen, gaat het rotten,’ legt eerste molenaar Piet Schiereck uit, ‘en dan kan de molen scheefzakken. Daarom is het hard nodig om er een nieuwe fundering onder te leggen.

De werkzaamheden gaan vanaf april 2022 van start. De restauratiekosten bedragen € 222.000. Met crowdfunding hopen wij het laatste deel van de werkzaamheden te werven. Veel Beschermers van Utrechts Landschap hebben een donatie gedaan en de volgende fondsen hebben reeds een donatie toegezegd: Parelfonds provincie Utrecht, Molenfonds van de Vereniging de Hollandse Molen, Pieter Houbolt Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, het Waterschap Amstel Gooi en Vecht en de Rabobank Gooi en Vechtstreek.

Molenaar Piet Schiereck heeft de molen al in de zeilen gehesen en is er helemaal klaar voor.

Help je mee de molen te behouden?

oudkoper-molen

Bekijk het filmpje van RTV Utrecht

Wat gaat er gebeuren?

  • herstel van het molenerf en het vernieuwen van diverse beschoeiingen

  • het versterken van de fundering van de ondertoren. De huidige houten paalfundering is te dicht bij het polderpeil komen te liggen

  • het herstel van de dakbedekking van het bovenhuis

  • het vernieuwen van de roeden compleet met ophekking

  • het herstel van de koker (de verbinding tussen de ondertoren en het bovenhuis)