Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

kraan Steenfabriek Bosscherwaarden

Kraan steenfabriek is toe aan restauratie

Zelfs in de schaduw van de enorme steenfabriek staat de kraan van Steenfabriek Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede markant in het landschap. Honderd jaar geleden werden er overal langs de grote rivieren bakstenen gemaakt. Deze kraan is een heel zichtbaar en essentieel onderdeel van dat verhaal. Om de kraan voor de toekomst te behouden moeten we het hout- en metaalwerk schuren/stralen en weer netjes schilderen. Mogelijk zijn ook wat onderdelen aan vervanging toe. We hebben ongeveer € 100.000 nodig. Help je mee om de kraan weer in oude luister te herstellen? Alle giftgevers komen in aanmerking voor een rondleiding door de steenfabriek.

Geschiedenis

Schepen voerden over de rivier kolen af en aan om de steenfabrieken brandend te houden. Een kraan – een robuust houten huisje op een onderstel met daarboven een stevige hijsconstructie – takelde die kolen in kolenwagentjes zodat ze naar de fabriek konden worden gereden. Andersom laadde de kraan ook weer bakstenen op de schepen.

Kraan uit Elst komt tot zijn recht

De kraan die bij Steenfabriek Bosscherwaarden staat, is eigenlijk niet de originele kraan van deze steenfabriek. Oorspronkelijk stond hij bij steenfabriek Timmermans in Elst. De kraan dateert waarschijnlijk van kort voor de oorlog: wie goed kijkt kan op het metalen onderstel nog de stempel van het staalbedrijf ‘Thyssen 1939’ lezen. De steenfabriek in Elst staat er helaas niet meer. Utrechts Landschap besloot de kraan daarom tien jaar geleden te verhuizen naar een plek waar hij beter tot zijn recht komt. Over het water is hij naar Wijk bij Duurstede gevaren en vervolgens netjes opgeknapt.

Bosscherwaarden bijna compleet

Veel steenfabrieken langs onze grote rivieren zijn inmiddels gesloopt. Bij de Bosscherwaarden kunnen we je nog bijna alles laten zien: van de plas die is ontstaan door kleiafgravingen, de kolenwagentjes en het diesellocomotiefje, tot de indrukwekkende ringoven en de droogloods. En natuurlijk deze kraan. Helaas is de verf afgebladderd en beginnen er wat onderdelen te rotten en te roesten. ‘Maar het mechanisme van de kraan is nog erg goed,’ vertelt vrijwilliger Frans van der Tol.‘ Met een opknapbeurt kunnen we hem weer jaren bewonderen. Hij hoeft niet te glimmen en zelfs niet te werken, als we hem maar kunnen laten zien. Zo’n kraan hoort bij de steenfabriek, hij maakt het verhaal compleet.’

Doneer hier

_MG_58991.jpg