Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Binnenmolen

Laat de molen weer draaien

Draag je ook een steentje bij aan de Binnenmolen zodat deze weer snel kan draaien?

Overmaken kan via:
NL67 RABO 0158363086 tnv de Utrechtse Molen ovv gift Binnenmolen plus uw e-mailadres zodat wij u een bevestiging kunnen sturen.


De Binnenmolen in Rhenen staat stil. Samen met nog 13 andere molens van De Utrechtse Molens. Er is een probleem met de molenroeden van de Binnenmolen. Een molen bestaan uit 2 stalen roeden (balken) van ca 30 meter lang waar de vier wieken aan bevestigd zijn. Het geheel van wieken en roeden wordt het wiekenkruis of gevlucht genoemd. Bij ultrasoon onderzoek van de molenroeden zijn scheurtjes aan de lasnaden van de roeden ontdekt. Ook is ontdekt dat sommige lasnaden niet voldoen aan de gewenste dikte. Beide omissies kunnen tot gevolg hebben dat de roeden van de molen kunnen afbreken. Deze omissies zijn door de onderzoekers beoordeeld als onacceptabel. De conclusie is dat 14 van de 23 molens van de stichting per direct stil moesten worden stilgezet omdat wij de kans op gevolgschade en het veiligheidsrisico te groot achten. Draaiende molens zijn bemand en molens staan vaak direct naast een woning of in het geval van de Binnenmolen in een dorpskern.

Het vervangen van beide roeden kost € 100.000,- per molen. De provincie Utrecht betaalt 50 procent van de kosten. De overige 50% proberen wij met geld van vermogensfondsen en via crowdfunding bijeen te werven. Een forse opgave.

Draag je ook een steentje bij aan de Binnenmolen zodat deze weer snel kan draaien?

Overmaken kan via NL67 RABO0158363086 tnv de Utrechtse Molen ovv gift Binnenmolen plus uw e-mailadres zodat wij u een bevestiging kunnen sturen.

Hartelijk dank!

Mede namens het molenaarsechtpaar Nelleke Cools en Henk Bosman